Fedje to mała wyspa na Morzu Północnym, położona na północ od Bergen, znana z osad rybackich. To właśnie tam architekt Michał Bekas z pracowni boaa we współpracy z Tysseland Arkitektur A.S. postanowił stworzyć projekt domów wakacyjnych dla turystów przybywających do Norwegii na połów ryb.
Ważnym dla architektów założeniem była oszczędność formy i prostota budynków. Zastosowanie drewnianych, świerkowych desek na elewacjach odnosi się do tradycji norweskiego budownictwa. Natomiast głównym priorytetem projektowym stało się maksymalne wykorzystanie widoku na otaczający ocean i malownicze wysepki. W ten sposób powstała forma domów, która w nowoczesny sposób interpretuje klasyczną architekturę drewnianą Norwegii.
forma domów interpretuje klasyczną, norweską architekturę
© boaa
domy nad taflą wody
Projekt obejmuje zespół czterech domów o konstrukcji szkieletowej, drewnianej umieszczonych bezpośrednio na kamienistym wybrzeżu z pięknym widokiem na ocean. Stąd też obiekty uniesione są na betonowych palach oraz fundamentach nad skałami wybrzeża, zapobiegając przy tym ewentualnemu zalaniu podczas pływów morskich czy sztormów. Zabieg ten pozwolił umieścić budynki bardzo blisko wody, skąd turyści mają bezpośredni dostęp do łodzi, a także mogą łowić ryby z własnego tarasu.
fasada domów od strony wody jest całkowicie przeszklona
© boaa
Każdy z czterech domów ma powierzchnię 82 metrów kwadratowych, a budynki są podzielone na dwie kondygnacje. Na parterze znajduje się duży salon połączony z kuchnią i jadalnią z bezpośrednim wyjściem na duży taras, na którym w ścianie jest wbudowany grill — gdzie można przyrządzić świeżo złowione ryby. Na pierwszym piętrze znajduje się toaleta oraz trzy sypialnie dla łącznie sześciu osób — wszystkie z zapierającym dech w piersiach widokiem na ocean. Kształt domów podyktowany jest chęcią otwarcia wnętrza na widok oceanu. Fasada od strony wody jest całkowicie przeszklona na obu kondygnacjach, dzięki czemu mieszkańcy mogą cieszyć się widokiem wody przez cały dzień — zarówno z sypialni na piętrze, jak i podczas posiłków w jadalni na parterze.