Na terenie fabryki Wedla przy ul. Lubelskiej w Warszawie, na miejscu starego budynku technicznego, powstanie nowoczesny obiekt projektu architektów z pracowni BIM Architekci — nowe „pudełko” dla fabryki czekolady.
Wybudowany w 1969 roku ośmiokondygnacyjny budynek mieszczący czterdzieści dwa silosy, który pierwotnie przeznaczony był na przerób ziarna kakaowego na potrzeby produkcyjne fabryki czekolady, został zamknięty w 2008 roku. Ze względów bezpieczeństwa budynek nie nadawał się do użytku dlatego też, mając do wyboru wyburzenie lub przebudowę, podjęto decyzję o jego zachowaniu i rozbudowie.
wstępne wizualizacje projektu
© BIM Architekci
Koncepcja projektantów z pracowni BIM Architekci zakłada: rozbiórkę części istniejącego budynku, powiększenie jego kubatury, szereg prac budowlano‑rekonstrukcyjnych, przeniesienie funkcji o charakterze komercyjnym (w tym kawiarni i ogólnodostępnego tarasu na dachu z widokiem na Warszawę) oraz zagospodarowanie najbliższego otoczenia obiektu.
Aktualnie trwa rozbiórka elementów starego budynku technicznego, a rozpoczęcie prac budowlanych planowane jest na grudzień tego roku.
oprac. Ola KLOC
na podstawie informacji prasowej
Ilustracje dzięki uprzejmości Walk PR