Projektanci z krakowskiego studia Iliard Architecture & Interior Design zaprojektowali wnętrza norweskiego hotelu, łącząc dwie zróżnicowane przestrzenie w jedną. Co było najważniejsze przy jej tworzeniu?
Hotel zlokalizowany jest przy lotnisku Oslo—Gardermoen, na którego terenie znajdują się wyłącznie hotele grupy Radisson, w tym kompleks dwóch zespołów zaprojektowanych przez Iliard. Na te dwie koncepcję składa się Radisson RED i Radisson Hotel & Conference Center. Jeden z nich ma służyć przede wszystkim wypoczynkowi przed lotem, drugi stanowi miejsce spotkań i konferencji.
Projektowanie niemal pod jednym dachem dwóch stylistycznie różniących się od siebie obiektów nie było prostym zadaniem. Część przestrzeni ogólnodostępnych, między innymi restauracje i bary, są w obiekcie wspólne. Wymagało to dobrego pomysłu na połączenie różnych hotelowych koncepcji tak, aby goście każdej z nich czuli się tam dobrze. Ważnym zadaniem projektowym było również ożywienie funkcjonalne oranżerii. Cieszymy się, że udało się to osiągnąć i dziś miejsce to jest chętnie używane przez gości jako strefa uzupełniająca pomiędzy recepcją a barem — mówi Izabela Kaim-Kalinowska, architektka Iliard Architecture & Interior Design.
część lobby
fot. Radisson Hotel Group, © Illiard Architecture & Interior Design
pomysł na pokoje
Różnice stylistyczne uwidaczniają się w różnorodnej stylistyce pokoi hotelowych. W przypadku Radisson RED zdecydowano się połączyć miejski charakter ze skandynawskim minimalizmem. Tonacje kolorystyczne są bardziej intensywne niż w drugim obiekcie, w tej części znajdziemy też znacznie więcej przyciągających wzrok akcentów jak nietypowy dobór grafik czy czerwone telefony przywołujące na myśl styl retro.
pokój w Radisson RED
fot. Radisson Hotel Group, © Illiard Architecture & Interior Design
W przypadku Radisson Hotel & Conference Center zdecydowano się na bardziej uspokojony charakter w postaci delikatnej, chłodnej kolorystyki, niewielkich dodatków czy drewnianych elementów. Znane z Radisson RED nowoczesne portrety stylizowane na nowożytne przedstawienia zastąpiono skandynawskimi krajobrazami.
pokój w Radisson Hotel
fot. Radisson Hotel Group, © Illiard Architecture & Interior Design
części wspólne
W przypadku części wspólnych takich jak restauracje czy bary, istotne było znalezienie estetycznego kompromisu łączącego zróżnicowane style i przestrzenie obu hoteli. Architekci i projektanci z Iliard Architecture & Interior Design postawili więc na minimalistyczną stylistykę.
sala konferencyjna
fot. Radisson Hotel Group, © Illiard Architecture & Interior Design
Przestrzenią wybijającą się poza ten schemat jest hotelowy bar, któremu nadano eklektyczny charakter. Znajdziemy tu pikowane sofy i welurowe obicia, a także mnóstwo nietypowych dodatków i akcesoriów. Uwagę przede wszystkim uwagę przykuwa jednak oświetlenie, złożone z wielkich okręgów i żarówek połączonych metalowymi stelażami. Źródło światła w tym hotelowym barze staje się czymś więcej niż podstawowym elementem wyposażenia.
bar hotelowy
fot. Radisson Hotel Group, © Illiard Architecture & Interior Design
W przypadku projektowania przestrzeni restauracyjnych istotne było zapewnienie odpowiedniego komfortu osobom korzystającym z tej przestrzeni w czasie lunchu bądź przerwy w spotkaniach, dlatego wszystkie strefy na parterze mogą stanowić przedłużenie restauracji.
restauracja
fot. Radisson Hotel Group, © Illiard Architecture & Interior Design
Zarówno przestrzenie wspólne, jak i prywatne w obu kompleksach wymagały nienachalnego zintegrowania, a jednocześnie podkreślenia różnic wynikających z dominujących funkcji każdego z hoteli.
część lobby
fot. Radisson Hotel Group, © Illiard Architecture & Interior Design