Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Warszawska Przyjemność. Pizza bar w odcieniach inspirowanych włoską kuchnią

13 stycznia '21

Po Próżności przyszła czas na Przyjemność. Adam Wierciński z pracowni wiercinski‑studio, jeden z trzech laureatów przyznanej wczoraj Nagrody Architektonicznej Województwa Wielkopolskiego w kategorii Młody twórca, na swoim koncie ma już kilka realizacji aranżacji wnętrz, w których nie tylko kształtuje ich przestrzeń, ale i osobiście projektuje oryginalne meble czy elementy wyposażenia.

Wspomniana wcześniej Próżność to klub taneczny mieszczący się w zabytkowej kamienicy w Poznaniu, w którym projektant zdecydował się na pozostawienie tworzących klimat śladów przeszłości, opracował spójny styl dla wnętrza i zaprojektował dopasowaną do charakteru miejsca serię elementów wyposażenia. Równie kompleksowo, choć na znacznie mniejszą skalę, architekt przygotował projekt wnętrza niewielkiej pizzerii w Warszawie o wyjątkowo przyjemnej nazwie.

aksonometria

aksonometria

© wiercinski‑studio

przyjemność warszawska

Pizza bar Przyjemność znajduje się w centrum Warszawy, w małym lokalu z dużą, przeszkloną witryną, przez którą przechodnie mogą zaglądać do wnętrza. Pizzeria mieści się w przestrzeni o powierzchni zaledwie 30 m² i wysokości wynoszącej aż 5 metrów. Mimo tak trudnych wymiarów lokalu projektant zmieścił w nim osobną kuchnię, zmywalnię, toaletę i strefę dla gości, w której jednocześnie usiąść może aż dwudziestu czterech klientów!

Główny podział wnętrza — na część przeznaczoną dla gości i strefę zaplecza — wyznacza niedochodząca do sufitu ściana ustawiona równolegle do szklanej witryny pizzerii, za którą, jak za parawanem, ukryte są zmywalnia i toaleta. Kuchnię od strefy dla gości oddziela wysoki bar, przy którym można również usiąść.

aksonometriaaksonometriaaksonometria

aksonometria

© wiercinski‑studio

geometryczne formy

Tło dla projektowanego przez Adama Wiercińskiego wyposażenia stanowią kwadratowe płytki ceramiczne ułożone gradientowo naprzemiennymi, błyszczącymi i matowymi pasami w odcieniach inspirowanych kolorami ciasta na pizzę. Beżowe odcienie na ścianach przełamane są wyrazistymi kolorami i geometrycznymi formami wyposażenia oraz wybranymi do wykończenia wnętrza materiałami — projektant wykorzystał między innymi granit i marmur, które, jak sam mówi, tworzą luźną interpretację nieoczywistych włoskich inspiracji.

przestrzeń rozdziela ściana wyłożona beżowymi płytkami ceramicznymiprzestrzeń rozdziela ściana wyłożona beżowymi płytkami ceramicznymiprzestrzeń rozdziela ściana wyłożona beżowymi płytkami ceramicznymi

przestrzeń rozdziela ściana wyłożona beżowymi płytkami ceramicznymi

fot.: PION Studio

Całość wyposażenia, czyli bar, stoły, ławy oraz lampy zostały zaprojektowane i wykonane indywidualnie do tego lokalu. Najbardziej charakterystycznym elementem jest wiszący nad common table pomarańczowy żyrandol o długości 2,5 metra, który podkreśla wysokość pomieszczenia — dodaje Adam Wierciński.

w strefie dla gości zaplanowano 24 miejsca siedzące   najbardziej charakterystycznym elementem jest pomarańczowy żyrandol o długości 2,5 metra

elementy wyposażenia projektu Adama Wiercińskiego

fot.: PION Studio

Ola Kloc: Co było priorytetem dla inwestorów?
Adam Wierciński: Priorytetem dla inwestorów było sensowne ułożenie funkcji w małym lokalu.
 
Ola: Lokal, w którym znajduje się pizzeria, ma niewielką powierzchnię (30 m²) i dużą wysokość (5 m). Jak funkcjonalnie zaprojektować tak trudną przestrzeń?
Adam: Najważniejsze było niedzielenie lokalu ścianami, aby nie potęgować wrażenia małej powierzchni do wysokości, stąd otwarta kuchnia, która wydzielona jest barem. Pomieszczenia techniczne są ukryte za ścianą — „parawanem”, co nie zamyka przestrzeni, a dodaje wartość dekoracyjną.
 
Ola: Co wpłynęło na taki dobór materiałów, kolorów i faktur?
Adam: Chciałem, aby tło było ciepłe w palecie ziemistych szarości i beżów w założeniu, że zostanie to przełamane różnymi geometrycznymi kształtami i akcentami kolorystycznymi.

wzdłuż baru zaprojektowano także miejsca siedzące dla gości lokalu   siedzisko projektu Adama Wiercińskiego

elementy wyposażenia projektu Adama Wiercińskiego

fot.: PION Studio

Ola: Co było najtrudniejsze w tym projekcie, a z czego jesteś najbardziej zadowolony?
Adam: Trudne na pewno było zmieszczenie się w dość niskim budżecie przy projektowaniu, ale udało się również zaprojektować i wykonać kilka mebli do tego projektu i dlatego jestem zadowolony z oryginalnego końcowego efektu.
 
Ola: To nie pierwszy Twój projekt, dla którego poza aranżacją wnętrza projektujesz także oryginalne wyposażenie. Jak wygląda tak całościowy proces projektowy?
Adam: To dla mnie całościowy kompletny proces projektowy, w którym spełniam swoje artystyczne ambicje, projektując również małe formy. W dotychczasowych projektach ze względnie małym budżetem, gdzie nie można pozwolić sobie na drogie tło czy dodatki znanych meblarskich marek, to jest moja odpowiedź projektowa na pytanie, jak uzyskać unikatowy efekt realizacji.

Ola: Dziękuję za rozmowę!

 
rozmawiała:
Ola Kloc

Głos został już oddany

BIENNALE YOUNG INTERIOR DESIGNERS

VERTO®
system zawiasów samozamykających

www.simonswerk.pl
PORTA BY ME – konkurs
INSPIRACJE