W ciągu ostatnich dwóch lat studio Precht pracowało nad modułowym systemem budowlanym, który pozwoli na tworzenie wyjątkowych obiektów łączących architekturę z naturą.
założenie
Jak piszą architekci studia Precht, przez ostatnie dwa stulecia straciliśmy kontakt z naturą. Przez tysiące lat ludzie, ich pożywienie i osady były ze sobą powiązane. Z początkiem rolnictwa rozpoczęło się nasze pierwsze stałe osadnictwo i obie te dziedziny wzrastały, ramię w ramię, wraz z zapotrzebowaniem na coraz więcej jedzenia i bardziej przyjazne obszary do zamieszkiwania. Ten zrównoważony rozwój zmienił się wraz z rewolucją przemysłową. Postęp w transporcie i rozwój technologii żywności sprawił, że możliwe stało się szybsze dostarczanie produktów i dłuższe ich przechowywanie. Tym samym, proces potrzebny do wzrostu pożywienia zniknął z naszego pola widzenia i z naszej świadomości. Od tego czasu, rolnictwo i architektura nieustannie walczą o terytorium i surowce.
Jak piszą autorzy projektu, sektor budownictwa i rolnictwa to dwie najbardziej zanieczyszczające środowisko gałęzie przemysłu. Każdego dnia dziewięćdziesiąt procent ludności świata oddycha zanieczyszczonym powietrzem. Otyłość, cukrzyca, choroby serca i rak płuc są wynikiem niezbilansowanej diety i niezdrowego środowiska.
W odpowiedzi na ten dramatyczny proces architekci studia Precht stworzyli projekt „Farmhouse”. Zdaniem Chrisa Prechta tęsknimy za fizycznym i duchowym związkiem z naturą. Jego zdaniem ten projekt może stać się katalizatorem, który pozwoli nam na nowo połączyć się z naturalnym cyklem życia otaczającego nas środowiska. Jak podkreśla Fei Precht, jego żona i partnerka, ich motywacja do stworzenia tego projektu była osobista — architekci dwa lata temu przenieśli swoje biuro z centrum Pekinu do siedziby znajdującej się wśród austriackich gór. Starają się być jak najbardziej samowystarczalni — sami uprawiają część żywności, a resztę produktów kupują od lokalnych rolników. Fei Precht podkreśla, że mają świadomość tego, że taki styl życia nie jest dla wszystkich, dlatego też starają się opracowywać projekty, które będą mogły wprowadzić żywność z powrotem do miast.
model
© Studio Precht
farma
Jak podają autorzy projektu, w ciągu następnych pięćdziesięciu lat skonsumujemy więcej jedzenia niż przez ostatnie dziesięć tysięcy lat łącznie, a osiemdziesiąt procent przejedzona będzie w miastach. Oczywistym jest, że musimy znaleźć ekologiczną alternatywę dla naszego obecnego systemu produkcji żywności — co i gdzie uprawiamy i co jemy. Tematy takie jak organiczne rolnictwo, czyste mięso, społeczne pozyskiwanie i rozwiązania „od pola do stołu” będą kluczowym elementem tej zmiany. Oznacza to, że nasze miejskie obszary, wspólnie z terenami wiejskimi, muszą stać się częścią tego ekologicznego obiegu, aby móc wyżywić ludność i zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe miast.
Jeśli żywność uprawiana jest w danym regionie, łańcuch dostaw i produkcji opakowań ulega skróceniu. Proponowane przez studio Precht wertykalne farmy mogą zwiększyć współczynnik upraw w stosunku do powierzchni nasadzeń. Co więcej, klimat szklarni ochroni żywność przed zmiennymi warunkami pogodowymi i stworzy odpowiednie ekosystemy dla roślin.
połączone moduły
© Studio Precht
Poszczególne elementy zaprojektowanego przez studio Precht budynku mają wpływ na zachodzące w nim procesy: wytwarzają dużą ilość ciepła, która może być przydatna dla uprawy roślin, takich jak ziemniaki, orzechy czy fasola, system uzdatniania wody filtruje wodę deszczową, wzbogaca ją w składniki odżywcze i doprowadza z powrotem do szklarni, a odpady żywnościowe mogą być zbierane w piwnicach budynków, zamienione w kompost i ponownie wykorzystywane dla dalszych upraw.
dom
Podstawą gospodarstwa (Farmhouse) jest zachęcenie jego mieszkańców do lokalnej uprawy żywności, ale także kontynuacja ekologicznego aspektu w samej architekturze. Drzewa dostarczają podstawowy materiał budowlany — drewniane panele (CLT, Cross Laminated Timber) użyte są do konstrukcji modułowego systemu. Panele CLT mają wiele zalet — są precyzyjne w produkcji, łatwe w transporcie i szybkie w instalacji. Co więcej, proces tworzenia elementów konstrukcyjnych z drewna wykorzystuje mniej energii niż stal, cement lub beton i jednocześnie wytwarza mniej gazów cieplarnianych podczas produkcji.
moduł
© Studio Precht
Sam budynek oparty jest o modułowy system, który ma być prefabrykowany poza placem budowy. Konstrukcja opiera się na klarownej strukturze tradycyjnych, dwuspadowych dachów połączonych w diagonalną kratownicę. Każda ze ścian składa się z trzech warstw: wewnętrznej z wykończeniem, elektrycznością i rurami, środkową ze strukturą i izolacją oraz zewnętrzną, z elementami ogrodniczymi i zaopatrzeniem w wodę.
sensoryczny dom
Zdaniem architektów pracowni Precht, jeśli nadal będziemy odłączni od naszego ekosystemu, nie będziemy w stanie stawić czoła problemom naszych czasów. Cofanie zmian klimatycznych, zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza i wody oraz zdrowy system żywieniowy są obecnie częścią architektury. Te problemy nie zostaną rozwiązane wyłącznie poprzez nowoczesne technologie lub nowe produkty. Rozwiązać je może empatia — i to właśnie może stać się zadaniem dla architektów. Jak piszą projektanci studia Precht, jeśli chcemy zachęcić ludzi do dbania o środowisko, musimy to środowisko przywrócić do miast. Dla architektów oznacza to tworzenie budynków, które przemawiają do wszystkich zmysłów — wykonanych z „dotykowych” materiałów, które ludzie będą chcieli dotknąć i poczuć, budynki, w które będzie można się wsłuchać, bo ptaki i pszczoły będą częścią ich ekosystemu. Budynki, które będą pachnieć warzywami i ziołami. Budynki, których część będzie można zjeść, bo wspierają produkcję żywności.
Farmhouse jest przykładem budynku, który jest częścią ekosystemu. On żyje, oddycha i rośnie, a co najważniejsze, nie ma być samotną wyspą w mieście, ale częścią większego sąsiedztwa.
oprac. red.
na podstawie opisu autorskiego