W ramach pracy semestralnej powstałej w Pracowni Projektowania Architektury Wnętrz na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu Kornelia Frankiewicz stworzyła wnętrze studia kulinarnego z wielofunkcyjną salą szkoleniową. Projekt powstał pod kierunkiem prof. Katarzyny Anny Jagiełło.
aksonometria
© Kornelia Frankiewicz
hol główny i strefa socjalna
Obiekt ma przestronny hol główny z reprezentacyjną recepcją z widocznym logiem firmy oraz otwartą przestrzeń czytelni, znajdującą się na stopniach. W czytelni można wygodnie usiąść, poczytać książki i magazyny kulinarne, oczekując na zajęcia.
wizualizacja
© Kornelia Frankiewicz
Dalej hol prowadzi użytkowników wokół obłej bryły recepcji, stanowiącej centralny punkt orientacyjny i kierującej do pozostałych stref studia. Znajdują się tam strefa socjalna, biuro, szatnie i toalety z ukrytymi wejściami, które nie zaburzają płynności kształtu korytarza. Wnęka z boku centralnej bryły może służyć jako szatnia podczas pokazów kulinarnych lub miejsce na prywatne rozmowy.
wizualizacja
© Kornelia Frankiewicz
sala szkoleniowa
Za przeszkloną ścianą holu usytuowano salę szkoleniową, której centralnym elementem jest zabudowa na całą jej szerokość, mieszcząca wszystkie niezbędne sprzęty i naczynia. Nad zabudową umieszczono ekrany bezszwowe, ułatwiające uczestnikom dostrzeganie detali pokazów nawet w ostatnich rzędach. W centrum sali znajduje się stałe stanowisko do gotowania dla prowadzącego kucharza. Sala wyposażona jest również w siedzisko pod oknem oraz rząd piekarników na wygodnej wysokości.
wizualizacja
© Kornelia Frankiewicz
Przestrzeń sali szkoleniowej zaprojektowano z myślą o różnorodnym użytkowaniu. Może służyć jako szkoła gotowania, gdzie mobilne wózki umożliwiają pracę ośmiu osobom jednocześnie, lub jako miejsce pokazów kulinarnych, gdy mobilne stanowiska zastępuje się rzędami krzeseł. Salę można zaadoptować na studio nagraniowe dla programów kulinarnych, dzięki stanowisku stałemu, imitującemu zwykłą kuchnię z dużą wyspą.
wizualizacja
© Kornelia Frankiewicz
przestrzeń techniczna
Za ścianą sali szkoleniowej znajduje się ukryta strefa brudna, wyposażona w duże zlewy i zmywarki. Pomieszczenie gospodarcze i magazyn mieszczą mobilne stanowiska do gotowania, krzesła oraz sprzęt do nagrań. Magazyn spożywczy, wyposażony w chłodziarki, zamrażarki i regały, zapewnia miejsce na wszelkie produkty potrzebne do zajęć.
rysunek techniczny
© Kornelia Frankiewicz
kolorystyka i oświetlenie
Całe wnętrze wykończone jest w stonowanych kolorach, z dominującą czernią mikrocementu na ścianach i suficie oraz delikatnym naturalnym drewnem w formie lameli o nierównomiernym rozłożeniu. Na podłodze znajduje się wytrzymała posadzka lastryko w jasnym odcieniu beżu z drobinami w naturalnych tonach. Całość przełamuje słoneczna żółć, widoczna głównie w tapicerce siedzisk, nadająca wnętrzu więcej kulinarnego wydźwięku. Gdzieniegdzie pojawiają się również intensywne odcienie pomarańczy i czerwieni jako elementy wyposażenia. Oświetlenie wnętrza podzielone jest na dwie strefy: szkoleniową i holu. W strefie szkoleniowej oświetlenie jest równomiernie rozmieszczone po całym suficie, zapewniając mocne i równomierne światło, niezbędne do pracy.
wizualizacja
© Kornelia Frankiewicz
Natomiast w strefie holu oświetlenie jest bardziej stonowane i rozmieszczone tak, aby ułatwić korzystanie z przestrzeni, zachowując przy tym przytulny klimat.
wizualizacja
© Kornelia Frankiewicz