Hotele marki Nobu znane są na całym świecie. Znajdziemy je m.in. w Londynie, Barcelonie, na Ibizie, w Malibu i Toronto. Łączy je przede wszystkim jedno – kuchnia Nobu Matsuhisy, którą, ponad 30 lat temu, zachwycił się Robert De Niro. Razem z producentem filmowym Meirem Teperem stworzyli sieć luksusowych hoteli. Każdy z nich charakteryzuje ta sama kuchnia i filozofia, ale nie architektura.
Wkrótce i w Warszawie na skrzyżowaniu ulicy Wilczej i Koszykowej powstanie hotel sygnowany marką Nobu. Tak, jak w przypadku innych hoteli, ten również będzie niepowtarzalny. Projekt łączy wyremontowane skrzydło kamienicy, będącej do niedawna siedzibą Hotelu Rialto, z nowobudowaną częścią. Jej fasadę ozdobi szkoło z elementami kamienia, a na tarasach zakwitnie bujna zieleń. Wnętrze hotelu będzie w pełni zgrane z jego zewnętrznym wyglądem. W części kamienicznej pokoje będą oddawały jej charakter – klasyczny, elegancki, tak samo, jak w nowym skrzydle – nowoczesny i minimalistyczny.
117 pokoi
W warszawskim Nobu będzie można skorzystać z 117 pokoi, restauracji z popisowymi daniami szefa kuchni, kawiarni, baru, strefy wellness oraz przestrzeni konferencyjnej. W nowym skrzydle budynku ma ona osiągnąć aż 438 m², w części kamienicy będą dostępne mniejsze sale. Za projekt budynku i wnętrz odpowiedzialne jest studio Medusa Group z Przemo Łukasikiem i Łukaszem Zagałą na czele. Już teraz można rezerwować pokoje – pierwszych gości hotel przyjmie już w czerwcu!
Poniżej znajdziecie inne przykłady hoteli sieci Nobu.
London Shoreditch projektu Ron Arad Architects i Ben Adams Architects
fot.: alex.pasek
Los Cabos projektu WATG 75 oraz Studio PCH
Palo Alto projektu Montalba Architects
fot.: Jansen Camara Abellera