Joanna Grocholska z Wydziału Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu w ramach pracy dyplomowej zaproponowała adaptację pałacu w Targoszynie na obiekt hotelowo–gastronomiczny. Celem projektowym było przywrócenie świetności obiektu przy jednoczesnym połączeniu historii budynku z nowoczesnym designem.
wizualizacja
© Joanna Grocholska
historia pałacu w Targoszynie
Pałac jest położony w miejscowości Targoszyn na Dolnym Śląsku w powiecie jaworskim. Pierwotny obiekt został ufundowany przez Karla Andreasa Samuela barona von Richthofena po roku 1765. Niestety, w wyniku pożaru w 1884 roku, obiekt został dotkliwie zniszczony. Za datę budowy obecnie istniejącego pałacu najczęściej przyjmuje się rok 1897, ponieważ wtedy istniejąca od drugiej połowy osiemnastego wieku rezydencja została całkowicie przebudowana według projektu architekta Becka na zlecenie ostatniego właściciela Barona Manfreda von Richthofena.
widok elewacji
© Joanna Grocholska
Po drugiej wojnie światowej pałac został przejęty przez wojska radzieckie, a w 1947 roku przekazany władzom polskim. Po tym wydarzeniu, w obiekcie mieściły się biura Zakładu Doświadczalnego Wojewódzkiego Ośrodka Postępu Rolniczego. Przez te lata budynek przechodził liczne remonty i działania konserwatorskie. Niestety, w latach dziewięćdziesiątych obiekt został opuszczony i miały w nim miejsce liczne działania dewastacyjne.
widok elewacji
© Joanna Grocholska
W kolejnych latach, po przejęciu obiektu przez zarząd gminy Mściwojów, w posiadłości odbywały się cykliczne wydarzenia artystyczne oraz warsztaty. Niestety, w 2016 roku po całkowitym opuszczeniu budynku i braku działań konserwatorskich, stan pałacu zaczął się drastycznie pogarszać. Doszło do uszkodzeń dachu, a wlewająca się do środka woda zaczęła powodować uszkodzenia stropów. Obecnie budynek jest pod opieką fundacji „Marysieńka”, której celem jest ponowne przywrócenie świetności pałacu. Obecnie w obiekcie trwają prace naprawcze oraz konserwatorskie.
wizualizacja
© Joanna Grocholska
założenia projektowe
Głównym celem projektowym było nadanie obiektowi nowej funkcji, aby pałac ponownie stał się miejscem odwiedzanym przez ludzi. Podczas projektowania układu funkcjonalnego, kluczowym założeniem było dostosowanie obiektu do wymagań obiektu gastronomiczno-hotelowego. Kluczowe stało się zaprojektowanie dobrze działającej przestrzeni, ułatwiającej pracę oraz komunikację w trakcie jej użytkowania. Szczególny nacisk położono na zaprojektowanie pomieszczeń gastronomicznych. Założenia projektu zostały podporządkowane idei przywrócenia obiektowi dawnej świetności, przy jednoczesnym wprowadzeniu do wnętrza nowoczesnych rozwiązań oraz elementów wyposażenia aktualnego designu.
wizualizacja
© Joanna Grocholska
kolorystyka i inspiracje
Kolorystyka zaczerpnięta z projektu Christiana Diora, z kolekcji „New York” z 1947 roku, stała się podstawą koncepcji kolorystycznej wnętrza, utrzymanego w odcieniach czerni i beżu. W swojej formie jest wyrazem elegancji i kobiecości, które stały się inspiracją stylistyki wnętrza. Wykorzystanie wzorów we wnętrzu (nadruku na tapecie), nawiązuje do malarstwa ściennego, podkreślając jednocześnie historyczny charakter obiektu. Projekt jest przedstawieniem artystycznej wizji, pokazujący sposób patrzenia na architekturę w kontekście dialogu między przeszłością a teraźniejszością.
wizualizacja
© Joanna Grocholska