Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2020/2022”
Tematem pracy magisterskiej jest adaptacja budynku poprzemysłowego — Browaru Mieszczańskiego przy ulicy Hubskiej 44 we Wrocławiu na nowe cele użytkowe. Celem projektowanych działań jest przywrócenie do życia budynku o wysokiej wartości historycznej, stworzenie miejsca tętniącego życiem, które stanie się jednym z kluczowych punktów handlowych, usługowych i rozrywkowych na mapie Wrocławia, kształtującym konsumencką, kulturalną i historyczną świadomość odwiedzających.
Adaptowany obiekt dzięki kształtowaniu nowych miejsc pracy oraz promowaniu działań ma stać się przestrzenią wspierającą lokalnych producentów, projektantów i rzemieślników.
w budynku głównym Browaru znajduje się między innymi jadalnia
© Kaja Onichimowska
Koncepcja zakłada przekształcenie całego kompleksu, ze szczegółowym opracowaniem trzech budynków. Każdemu z nich nadano inną funkcję, tak aby poszczególne części dopełniały się nawzajem i stanowiły spójną całość, zarówno pod względem funkcjonalnym, jak i estetycznym. Obrany model renowacji opiera się na odtworzeniu zewnętrznej części na podstawie dokumentacji historycznej — elewacji, detali architektonicznych, stolarki okiennej i drzwiowej — przy jednoczesnym przekształceniu wnętrza budynku, by dopasować go do nowej funkcji użytkowej.
autorka pozostawiła kadzie browarnicze i betonowe koryta na beczki
© Kaja Onichimowska
Przekształcenie wnętrza nie jest całkowite: ze względu na dużą wartość historyczną, a co za tym idzie kulturową i edukacyjną, planuje się pozostawienie poszczególnych elementów (między innymi kadzi browarniczych, betonowych koryt na beczki).
przestrzeń targowa
© Kaja Onichimowska
Inspiracją do stworzenia obiektu wielofunkcyjnego na terenie Browaru były obserwacje przestrzeni handlowych w Polsce i na całym świecie — galerii handlowych, targów, dyskontów spożywczych, przestrzeni targowych. Porównano przestrzenie poprzez ich zestawianie, kontrastowanie, obserwowanie pozytywnych i negatywnych cech. Przyglądano się również zachowaniom konsumentów w wymienionych przestrzeniach handlowych oraz rozwojowi ich świadomości dokonywania wyborów. Inspiracją stały się również adaptacje budynków poprzemysłowych w Polsce i za granicą.
na piętrze głównego budynku znajduje się bar
© Kaja Onichimowska
Budynek główny Browaru jest miejscem zaprojektowanym jako przestrzeń targowa, jadalniana, bar oraz minibrowar. Przestrzeń targu to miejsce skupiające lokalnych producentów żywności oferujących naturalne produkty wysokiej jakości. Na pierwszym piętrze znajduje się bar specjalizujący się w serwowaniu kraftowego piwa, a także drinków i napojów bezalkoholowych.
pawilon wzornictwa
© Kaja Onichimowska
Kolejny budynek został przeznaczony na pawilon wzornictwa — miejsce dla lokalnych projektantów, młodych, rozwijających się polskich marek i artystów chcących zaprezentować swoją twórczość szerszej publiczności. To przestrzeń dająca możliwość spotkania konsumenta z projektantem i wzajemnego poznania się.
na terenie założenia znajdują się cechy rzemieślników
© Kaja Onichimowska
Budynek sąsiadujący z głównym przeznaczono na cechy rzemieślników, czyli przestrzeń dla takich zakładów jak szewski, kaletniczy, jubilerski, pracownia krawiecka i pracownia zegarmistrza. Umiejscowienie zakładów rzemieślniczych bezpośrednio przy ośrodku handlowym jest powiązane z ideą świadomej konsumpcji. Jednym z jej założeń jest naprawianie rzeczy, które w trakcie użytkowania się zepsuły, utraciły swoją świetność. Obecność zakładów na terenie Browaru Mieszczańskiego ma ułatwić podjęcie decyzji o naprawie, bez konieczności szukania wykwalifikowanego rzemieślnika.
Browar Mieszczański znajduje się przy ulicy Hubskiej 44 we Wrocławiu
© Kaja Onichimowska
Stworzenie miejsc pracy na terenie odwiedzanym przez dużą liczbę osób daje możliwość większego zainteresowania usługami, a co za tym idzie polepszenia sytuacji materialnej osób trudniących się „zapomnianymi” zawodami.
Kaja ONICHIMOWSKA
Ilustracje: © Autorka