Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2020/2022”
Dawny Browar Mieszczański jest położony w ścisłym centrum Wrocławia. Dzięki przebudowie nadano mu nowe funkcje, które dostosowały opustoszały budynek do aktualnych potrzeb miasta zarówno pod względem kulturowym, jak i ekonomicznym. Zachowany klimat przemysłowy połączony z dobudowaną nowoczesną i futurystyczną kopułą nadaje bryle lekkości, bez zaburzania dawnego przemysłowego wizerunku.
częścią holu wejściowego jest kawiarnia Green Terrace Café
© Philipp Pietryja
parter
Hol wejściowy zaplanowano jako dużą otwartą przestrzeń. Dodano szklaną kopułę, która doświetla całe pomieszczenie oraz buduje przestrzeń. Kształt oraz forma kopuły inspirowane są budynkiem Club House autorstwa pracowni Shigeru Ban Architects, który znajduje się w Korei Południowej. Wpadające promienie słoneczne dzięki formie znajdującej się na powierzchni kopuły tworzą grę świateł na jej posadzce, która zmienia się wraz z porą dnia. W strefie wejściowej znajduje się recepcja hotelowa oraz punkt informacyjny obiektu.
rzut parteru
© Philipp Pietryja
Częścią holu wejściowego jest kawiarnia Green Terrace Café. Położona jest na piętrze, ale wtapia się w atrium. Jej wystrój, aby zachować spójność pomieszczeń, został dopasowany estetycznie do strefy wejściowej. Dominującymi barwami są odcienie zieleni, złota oraz bieli. Duża otwarta przestrzeń została ocieplona bujną roślinnością. W kawiarni serwowane są lekkie potrawy, słodkości oraz ciepłe napoje.
Bezpośrednio z holu wejściowego można dojść do strefy, w której znajdują się pomieszczenia audytoryjne.
makieta Browaru Mieszczańskiego
© Philipp Pietryja
piętro I
Na pierwszym piętrze Browaru Mieszczańskiego zagospodarowano strefę hotelową. Znajduje się ona tuż nad salami audytoryjnymi. Łącznie na dwóch piętrach znajduje się piętnaście pokoi hotelowych udostępnianych dla gości biorących udział w konferencjach. Jest to duży atut tego miejsca, szczególnie przy kongresach trwających kilka dni, możliwość nocowania w tym samym budynku jest sporym udogodnieniem.
jeden z pokoi hotelowych
© Philipp Pietryja
Znajduje się tu także restauracja hotelowa. Utrzymana w stylu industrialnym, nawiązuje do starego budynku Browaru Mieszczańskiego, może ugościć do dwustu osób. Na tym piętrze znajduje się także pijalnia piwa. Wnętrza zostały urządzone w klimacie starego browaru, wystrój nawiązuje do dawnej funkcji tego pomieszczenia.
na tym piętrze znajduje się także pijalnia piwa
© Philipp Pietryja
piętro II
Całe drugie piętro Browaru Mieszczańskiego pełni funkcję hotelową. Wnętrza pokoi są utrzymane w zieleni oraz szarości, zostawiono także elementy ceglane.
przekrój Browaru Mieszczańskiego
© Philipp Pietryja
piętro III
Trzecie piętro pełni funkcję konferencyjną. Wnętrza zaprojektowano na wzór oszklonych kabin, co nadaje pomieszczeniom lekkości. By nawiązać do przemysłowego charakteru obiektu, ściany obito blachą falistą.
trzecie piętro pełni funkcję konferencyjną
© Philipp Pietryja
piętro IV
Powierzchnia czwartego piętra to przestrzeń biurowa — głównie biura administracyjne obiektu oraz biura przeznaczone dla firm organizujących wydarzenia kulturalne.
na terenie browaru znajduje się również studio kulinarne
© Philipp Pietryja
Założeniem projektowym było stworzenie miejsca tętniącego życiem, jednocześnie nie zapominając o jego historii i przemysłowym charakterze. Koncept nadania funkcji zarówno kongresowej, jak i hotelowej miejscu o dużym znaczeniu historycznym wpłynie na atrakcyjność miasta.
Philipp PIETRYJA
Ilustracje: © Autor