Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Zobacz w portalu A&B!

Philipp Pietryja – „Browar Mieszczański we Wrocławiu”

26 maja '22
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2021
Nazwa: „Browar Mieszczański we Wrocławiu”
Autor: Philipp Pietryja
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu
Promotorka:

dr hab. Katarzyna Jagiełło

  

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2020/2022”

 

Dawny Browar Mieszczański jest położony w ścisłym centrum Wrocławia. Dzięki przebudowie nadano mu nowe funkcje, które dostosowały opustoszały budynek do aktualnych potrzeb miasta zarówno pod względem kulturowym, jak i ekonomicznym. Zachowany klimat przemysłowy połączony z dobudowaną nowoczesną i futurystyczną kopułą nadaje bryle lekkości, bez zaburzania dawnego przemysłowego wizerunku.

Projekt adaptacji wnętrz Browaru Mieszczańskiego we Wrocławiu, kawiarnia

częścią holu wejściowego jest kawiarnia Green Terrace Café

© Philipp Pietryja

parter

Hol wejściowy zaplanowano jako dużą otwartą przestrzeń. Dodano szklaną kopułę, która doświetla całe pomieszczenie oraz buduje przestrzeń. Kształt oraz forma kopuły inspirowane są budynkiem Club House autorstwa pracowni Shigeru Ban Architects, który znajduje się w Korei Południowej. Wpadające promienie słoneczne dzięki formie znajdującej się na powierzchni kopuły tworzą grę świateł na jej posadzce, która zmienia się wraz z porą dnia. W strefie wejściowej znajduje się recepcja hotelowa oraz punkt informacyjny obiektu.

Projekt adaptacji wnętrz Browaru Mieszczańskiego we Wrocławiu, rzut parteru

rzut parteru

© Philipp Pietryja

Częścią holu wejściowego jest kawiarnia Green Terrace Café. Położona jest na piętrze, ale wtapia się w atrium. Jej wystrój, aby zachować spójność pomieszczeń, został dopasowany estetycznie do strefy wejściowej. Dominującymi barwami są odcienie zieleni, złota oraz bieli. Duża otwarta przestrzeń została ocieplona bujną roślinnością. W kawiarni serwowane są lekkie potrawy, słodkości oraz ciepłe napoje.
Bezpośrednio z holu wejściowego można dojść do strefy, w której znajdują się pomieszczenia audytoryjne.

Makieta Browaru

makieta Browaru Mieszczańskiego

© Philipp Pietryja

piętro I

Na pierwszym piętrze Browaru Mieszczańskiego zagospodarowano strefę hotelową. Znajduje się ona tuż nad salami audytoryjnymi. Łącznie na dwóch piętrach znajduje się piętnaście pokoi hotelowych udostępnianych dla gości biorących udział w konferencjach. Jest to duży atut tego miejsca, szczególnie przy kongresach trwających kilka dni, możliwość nocowania w tym samym budynku jest sporym udogodnieniem.

Jeden z pokoi hotelowych

jeden z pokoi hotelowych

© Philipp Pietryja

Znajduje się tu także restauracja hotelowa. Utrzymana w stylu industrialnym, nawiązuje do starego budynku Browaru Mieszczańskiego, może ugościć do dwustu osób. Na tym piętrze znajduje się także pijalnia piwa. Wnętrza zostały urządzone w klimacie starego browaru, wystrój nawiązuje do dawnej funkcji tego pomieszczenia.

Na tym piętrze znajduje się także pijalnia piwa

na tym piętrze znajduje się także pijalnia piwa

© Philipp Pietryja

piętro II

Całe drugie piętro Browaru Mieszczańskiego pełni funkcję hotelową. Wnętrza pokoi są utrzymane w zieleni oraz szarości, zostawiono także elementy ceglane.

Projekt adaptacji wnętrz Browaru Mieszczańskiego we Wrocławiu, przekrój

przekrój Browaru Mieszczańskiego

© Philipp Pietryja

piętro III

Trzecie piętro pełni funkcję konferencyjną. Wnętrza zaprojektowano na wzór oszklonych kabin, co nadaje pomieszczeniom lekkości. By nawiązać do przemysłowego charakteru obiektu, ściany obito blachą falistą.

Lobby 3. piętra

trzecie piętro pełni funkcję konferencyjną

© Philipp Pietryja

piętro IV

Powierzchnia czwartego piętra to przestrzeń biurowa — głównie biura administracyjne obiektu oraz biura przeznaczone dla firm organizujących wydarzenia kulturalne.

Na terenie browaru znajduje się również Studio Kulinarne

na terenie browaru znajduje się również studio kulinarne

© Philipp Pietryja

Założeniem projektowym było stworzenie miejsca tętniącego życiem, jednocześnie nie zapominając o jego historii i przemysłowym charakterze. Koncept nadania funkcji zarówno kongresowej, jak i hotelowej miejscu o dużym znaczeniu historycznym wpłynie na atrakcyjność miasta.

 

Philipp PIETRYJA

Ilustracje: © Autor

Głos został już oddany

Okna dachowe FAKRO GREENVIEW – nowy standard na nowe czasy
Okna dachowe FAKRO GREENVIEW – nowy standard na nowe czasy
Lakiery ogniochronne UNIEPAL-DREW
PORTA BY ME – konkurs
INSPIRACJE