26 września br. w Trójmieście odbyła się kolejna edycja cyklu Design od Kuchni. Na spotkaniu zorganizowanym przez Comitor, Cosentino i Studio Estima pojawiło się kilkudziesięciu najlepszych trójmiejskich architektów. Przygotowane przez gospodarzy prezentacje przybliżyły zebranym najnowszą ofertę marek, a także trendy obowiązujące we współczesnych kuchniach. Gościem specjalnym spotkania był Aleksander Baron.
Znane sopockie Studio Estima, oferujące na co dzień kuchnie, meble i oświetlenie marek premium, posłużyło jako miejsce spotkania największych autorytetów z branży wnętrz kuchennych. O konglomeratach kwarcowych Silestone i powierzchni ultrakompaktowej Dekton opowiedział Andrzej Włodarczyk, Account Manager Cosentino, odpowiedzialny za Pomorze i Wielkopolskę. Robert Walter, Członek Zarządu Comitor mówił o marce BLANCO, a Anna Bedyniak‑Bielińska, Marketing Manager Comitor, podzieliła się z uczestnikami swoim doświadczeniem w zakresie innowacyjnych urządzeń AGD, produktów marek Blanco, Novy czy Küppersbusch, słynących z jakości i nowatorskich rozwiązań. Goście spotkania mieli okazję przekonać się osobiście, jak pracują urządzenia oraz poznać ich zalety między innymi w mobilnym centrum Blanco.
Spotkanie uświetnił pokaz live cooking w wykonaniu Aleksandra Barona. W towarzystwie wielkoformatowych powierzchni Dekton i konglomeratów kwarcowych Silestone, kucharz przygotował dla gości tradycyjne dania polskiej kuchni w bardzo nowoczesnym wydaniu. Jego kulinarny spektakl po raz kolejny pokazał jak bardzo zaawansowane technologicznie są produkty Cosentino i Comitor.
pokaz kulinarny
© archiwum organizatorów
Dekton, dzięki swojej odporności na temperatury, rozgrzano w zaawansowanym technologicznie piekarniku Küppersbusch do 230 stopni i upieczono na nim kiełbasę z czarnym czosnkiem. Powierzchnia ultrakompaktowa Cosentino pełniła tego wieczoru również rolę zastawy, na płytach Dektonu serwowano ziemniaki z ikrą troci bałtyckiej. Dania mistrza powstawały przy mobilnej wyspie kuchennej, z wysuwanym z blatu okapem Panorama firmy NOVY, umożliwiającym efektywne wyłapywanie oparów już u źródła, pracującym na trzech wysokościach 10 cm, 20 cm i aż 30 cm. Blat wyspy roboczej wykonano z 12 mm. materiału Dekton, w kolorze Opera, a okładzinę modułu piekarnika stworzono z najnowszej propozycji Cosentino, Dektonu Slim o grubości 4 mm. Zastosowane podczas produkcji wyspy materiały udowodniły, że powierzchnie Cosentino dają ogromne pole do wykorzystywania ich w projektach kuchennych. Jak może wyglądać nowoczesna strefa kuchni, dowiemy się podczas kolejnych spotkań z cyklu Design od kuchni, zaplanowanych w Poznaniu i we Wrocławiu.