Mimo że Krzywy Domek to budynek wielofunkcyjny — na mapie Sopotu zapisał się głównie jako miejsce imprez. To ma się zmienić, w przyszłym rok powstanie tu pierwszy w kurorcie food hall.
Dla jednych symbol kiczu, dla innych – ikona Sopotu. Wybudowany 20 lat temu na Monciaku Krzywy Domek przykuwa wzrok charakterystyczną falistą fasadą. Zaprojektował go zespół architektów w składzie: Szczepan Szotyński, Maciej Łapkowski, Małgorzata Kruszko-Szotyńska, Leszek Zaleski, Anna Dubicka-Sawicka, Agnieszka Kolka, Robert Mielniczek. Projektantów miały zainspirować rysunki Jana Marcina Szancera i Pera Dahlberga oraz projekty Antonio Gaudiego.
I choć początkowo projekt wywoływał zagorzałe dyskusje, na dobre wpisał się w krajobraz popularnej ul. Bohaterów Monte Cassino. Budynek wzbudza zainteresowanie także za granicą — portal BBC umieści go na liście „miejsc jak z bajki” obok budowli takich jak: Sagrada Familia, zamek Neuschwanstein w Bawarii, a także pól tulipanów w Holandii.
Właściciel budynku chce, by miejsce odwiedzały osoby w różnym wieku
mat. spółki Rezydent
lifting wizerunku. Krzywy Domek z food hallem
Dziś w Krzywym Domku działa gastronomia, biura, gabinety medyczne, szkoła tańca i kluby. Ale jeden z symboli Sopotu wkrótce przejdzie metamorfozę. Właściciel budynku, spółka Rezydent, chce odmienić wizerunek obiektu, który — mimo wielu funkcji — na mapie Sopotu zapisał się głównie jako miejsce imprez.
Na parterze — już w przyszłym roku — powstanie tam pierwszy w kurorcie food hall. Będzie liczył siedem punktów gastronomicznych, bar na przeszklonym patio oraz łącznie 160 miejsc siedzących na powierzchni 162 mkw. W zamierzeniu właściciela budynku, spółki Rezydent, dzięki temu obiekt będzie tętnił życiem także poza sezonem i przyciągał mieszkańców i turystów w każdym wieku.
Prace rozpoczną się jesienią tego roku
mat. spółki Rezydent
- Koncepcja Food Hallu ma nie tylko zaoferować unikalne doznania smakowe, ale również stworzyć przestrzeń, która tętni życiem nie tylko latem, ale przez cały rok — mówi Edyta Nguyen, dyrektorka ds. operacyjnych w spółce Rezydent. — Projekt ten jest odpowiedzią na oczekiwania społeczności lokalnej i potrzeby różnorodnych grup wiekowych. Planowane otwarcie Food Hallu w Krzywym Domku to nie tylko nowy rozdział w historii tego znanego budynku, ale także krok w stronę udostępnienia tego miejsca dla szerokiej grupy odbiorców.
wnętrza w nadmorskim klimacie
Wnętrza będą różnić się od tych, które znamy z innych tego typu obiektów. Przestrzeń pełna będzie nadmorskich motywów.
- Zazwyczaj wnętrza food halli aranżowane są w stylu industrialnym, my chcieliśmy nawiązać do Sopotu: stąd jasne kolory, błękit, biel, drewno. Prace chcemy rozpocząć jesienią, otwarcie planowane jest na majówkę 2025 r. — zapowiada Edyta Nguyen.
Moda na gastronomiczne hale do Trójmiasta przywędrowała w 2019 r. Pierwszą — pod nazwą Słony Spichlerz — otwarto w Gdańsku na Wyspie Spichrzów. Kolejne powstały w gdańskiej Galerii Metropolia i centrum handlowym Batory w Gdyni. Najnowszy food hall — Montownia — otwarty został w 2023 r. w zabytkowej hali U-Bootów, zlokalizowanej w nowopowstającej dzielnicy Młode Miasto.
Krzywy Domek w Sopocie
mat. spółki Rezydent
Food hall powstanie na parterze Krzywego Domku
mat. spółki Rezydent