Prezentujemy kolejny projekt szklarni wraz z restauracją na Islandii, który znalazł się na krótkiej liście konkursu Iceland Greenhouse Restaurant organizowanego przez Bee Breeders. Za projekt Following the terrain — obiektu wpisującego się w islandzkie otoczenie odpowiadają Katarzyna Drągowska i Eliza Lasek, studentki architektury Politechniki Warszawskiej.
W ramach konkursu Iceland Greenhouse Restaurant uczestnicy mieli za zadanie zaprojektować restaurację szklarniową z miejscem na sto odwiedzających. Ze względu na brak świeżej, lokalnie uprawianej żywności na Islandii, szczególnie w miesiącach zimowych, organizatorzy wymagali projektu kompleksu, który pełniłby swoją funkcję przez cały rok. Budynek powstałby na terenie farmy Vogafjós i umożliwiłby uprawę warzyw oraz owoców, które następnie wraz z lokalnymi produktami byłyby serwowane w restauracji.
O szczegółowych wytycznych oraz jury, pisaliśmy w ramach projektu Samkomuhús autorstwa Agnieszki Grzemskiej, Jakuba Wichtowskiego i Jan Zielińskiego z UAP, który również znalazł się na liście shortlisted projects.
projektowany kompleks skupia się wokół centrum,
które tworzy główny hol z reprezentacyjną klatką schodową
© Katarzyna Drągowska, Eliza Lasek
projekt studentek PW na krótkiej liście
Bee Breeders razem z jury, spośród zgłoszeń z całego świata, wybrało propozycje, które były oparte na przemyślanej idei oraz reprezentowały szereg pomysłów dotyczących zrównoważonego projektowania, integracji krajobrazu oraz nowych hybrydowych typologii dla wzrostu żywności i gastronomii. Pośród nich, na krótkiej liście konkursowej znalazł się projekt Following the terrain autorstwa Katarzyny Drągowskiej i Elizy Lasek, studentek semestru inżynierskiego studiów anglojęzycznych na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej.
projekt restauracji wraz z szklarną podąża za ukształtowaniem terenu
© Katarzyna Drągowska, Eliza Lasek
budynek podążający za terenem
Following the terrain projekt szklarni wraz z restauracją autorstwa studentek Politechniki Warszawskiej opiera się na koncepcji stworzenia budynku wpisującego się w otoczenie — pod względem wpasowania się w ukształtowanie terenu, ale także pod względem odpowiedniego doboru materiałów i kolorystyki. Projektowany kompleks skupia się wokół centrum, które tworzy główny hol z reprezentacyjną klatką schodową, jednocześnie otwierając się w wielu kierunkach na otoczenie.
projekt Following the terrain, rzut parteru
© Katarzyna Drągowska, Eliza Lasek
Dla autorek bardzo ważnym czynnikiem kształtującym konstrukcję budynku było odpowiednie oświetlenie szklarni. Udało się im to osiągnąć poprzez umieszczenie tej części na wyższym poziomie. Dodatkowym atutem tego typu aranżacji jest możliwość wykorzystania dwóch rodzajów dróg dojazdowych do kompleksu — jednej dla gości znajdującej się od strony restauracji, oraz drugiej dla pracowników i transportu technicznego ulokowanej od strony szklarni.
szklarnia znajduje się na wyższym poziomie budynku
© Katarzyna Drągowska, Eliza Lasek
otwarcia widokowe
Położenie działki w sąsiedztwie ważnych elementów, takich jak jezioro Mývatn, kąpielisko Mývatn i wulkan Hverfjall, wpłynęło na naszą decyzję o rotacji budynku i skierowaniu widoków z najważniejszych przestrzeni obiektu właśnie w tych kierunkach. Centralna część budynku wraz z klatką schodową i wewnętrzną zielenią pełni w tym przypadku funkcję rdzenia lub serca budynku, skupiającego najważniejsze funkcje i przestrzenie. Łącznik umożliwia zwiedzającym wejście na wyższy poziom restauracji i bezpośrednią obserwację życia szklarni przez transparentną ścianę — opowiadają autorki.
z restauracji można podziwiać jezioro Mývatn i wulkan Hverfjall
© Katarzyna Drągowska, Eliza Lasek
wielozadaniowy pumeks
Studentki zastosowały liczne rozwiązania usprawniające funkcjonowanie, tak aby budynek był, jak najbardziej energooszczędny. Do budowy restauracji, a dodatkowo do nawożenia roślin, użyto pumeksu, który jest materiałem lokalnym.
Ze względu na liczne walory, jakimi charakteryzuje się pumeks, a w szczególności z racji dobrej termoizolacyjność, może być on stosowany na wielu płaszczyznach, aby zminimalizować koszty budowy oraz produkcji poszczególnych elementów konstrukcji — dodają projektantki.
do budowy restauracji użyto pumeksu
© Katarzyna Drągowska, Eliza Lasek
Dodatkowo energia geotermalna została wykorzystana do centralnego ogrzewania, ciepłej wody i energii elektrycznej.
Poczytajcie także o innych projektach nietypowych obiektów na Islandii: OŚRODEK SPA autorstwa Pawła Danielaka, sauna CIRCLE OF NATURE, obiektów do oglądania ZORZY POLARNEJ autorstwa Fala Architektura oraz ICELAND VOLCANO MUSEUM projektu Gąska Studio.