Paulina Łukasz, absolwentka studiów inżynierskich na kierunku architektura Podhalańskiej Państwowej Uczelni Zawodowej w Nowym Targu, w ramach pracy dyplomowej zaproponowała punkt gastronomiczny i molo, które mogłoby powstać w Niedzicy nad Jeziorem Czorsztyńskim. Propozycja o nazwie MOLOlia, jak mówi autorka, jest próbą ożywienia okolicy poprzez stworzenie nowego punktu turystycznego.
Projekt koncepcyjny obiektu gastronomicznego i molo nad Zalewem Czorsztyńskim to praca inżynierska wykonana pod kierunkiem prof. Marka Kowickiego.
projekt znajduje się nad Jeziorem Czorsztyńskim
© Paulina Łukasz
nowe miejsce turystyczne
Autorka skupiła się na stworzeniu nowego punktu spotkań turystów. Jak mówi, zaprojektowanie takiego obiektu nie było prostym zadaniem, gdyż pojawiły się pytania o wkomponowanie w otoczenie oraz takie zagospodarowanie terenu, które tworzyłoby spójną całość z okolicą. Co więcej, jak twierdzi, starała się nie tworzyć konkurencji nautrze — stokom Pienin odbijającym się w toni jeziora, lasom oraz dwóm zamkom w Czorsztynie i Niedzicy.
projekt molo i punktu gastronomicznego w Niedzicy, widok z lotu ptaka
© Paulina Łukasz
Zagospodarowanie dotychczasowego, zaniedbanego terenu nadbrzeża znacznie poprawiłoby wygląd estetyczny tego miejsca i sprawiłoby, że będzie ono odwiedzane nie tylko przez wczasowiczów, ale także mieszkańców. Nowy budynek, położony nad samym brzegiem jeziora nie będzie wyróżniał się z otoczenia, tylko do niego nawiązywał — tłumaczy Paulina Łukasz.
zagospodarowanie terenu
© Paulina Łukasz
restauracja nad jeziorem
Absolwentka PPUZ w Nowym Targu zdecydowała się na połączenie naturalnych materiałów — kamienia i drewna z nowoczesną technologią, starając się wkomponować projektowany budynek w otoczenie. Jak twierdzi, projekt przewidziany jest na zwiększony ruch turystyczny, a restauracja będzie sprzyjać licznym odwiedzinom. Budynek gastronomii (restauracja i kawiarnia), dzięki dużym przeszkleniom umieszczonym z trzech stron zapewnia panoramiczny widok i sprzyja miłemu spędzaniu czasu we wnętrzu.
wnętrze restauracji na parterze
© Paulina Łukasz
Bryła obiektu nawiązuje do charakteru zabudowy regionu. Jej kształt to pochylony prostokąt ze ściętą górą do jednej strony oraz nadstawionym prostokątem na górę. Tworzy to ciekawą formę, która nadaje charakteru miejscu — mówi autorka.
Wnętrze budynku zostało zaprojektowane z myślą o funkcjonalności i estetyce. Głównym jego materiałem jest drewno, które w połączeniu z roślinnością oraz delikatnymi antracytowymi dodatkami tworzy przytulny klimat.
autorka zaproponowała również wieżę widokową
© Paulina Łukasz
molo i wieża widokowa
Na terenie opracowania projektantka zaproponowała również molo i kładki tworzące nowy ciąg pieszy i miejsca spotkań. Kolejna propozycja to uporządkowana zieleń, mini park z ławeczkami i miejscem na leżaki. Natomiast wieża widokowa, z której można podziwiać całą okolicę, to punkt orientacyjny i dominanta kompozycyjna całego projektu. Autroka uważa, że wprowadzenie dużego parkingu zminimalizuje problem, z jakim aktualnie boryka się Niedzica — czyli nadmierne parkowanie w miejscach do tego nieprzeznaczonych.
projekt molo i punktu gastronomicznego w Niedzicy
© Paulina Łukasz
Cały projekt został stworzony z myślą o zagospodarowaniu terenu nadbrzeża oraz chociaż części jeziora. Uważam, że ze względu na wielkość Jeziora Czorsztyńskiego, w jego okolicy, oraz na samej tafli wody, powinno być znacznie więcej atrakcji, oczywiście takich, które nie będą negatywnie oddziaływać na naturę. Moja propozycja tworzy obszar, jakiego obecnie tutaj brakuje. Sąsiedztwo istniejących ścieżek rowerowych, atrakcji związanych z przeprawami wodnymi oraz sceneria zabytkowych zamków, wpłynie na popularność założenia i uczyni go ważnym punktem na mapie turystycznej Polski — podsumowuje Paulina Łukasz.