Studio BB Architekci stworzyło projekt przebudowy Miejskiego Ośrodka Botanicznego. Nowy kompleks, który powstanie w Zabrzu oferuje rozbudowaną ścieżkę edukacyjną oraz służy potrzebom ochrony i przywracania różnorodności biologicznej.
Projekt jest propozycją rozwoju Miejskiego Ośrodku Botanicznego w Zabrzu. Zakres opracowania obejmuje zagospodarowanie części terenu oraz projekt koncepcyjny przebudowy budynku istniejącej szklarni, oraz dalszej jej etapowej rozbudowy na potrzeby ochrony i przywracania różnorodności biologicznej.
ważnym elementem projektu była praca nad makietą
© Studio BB Architekci
Śląskie dziedzictwo
Kompleks został zaprojektowany jako szklarnia z dachem dwuspadowym. Trzykondygnacyjną bryłę przełamuje klatka schodowa, ozdobiona odciskiem paproci w węglu. Jest to odniesienie do dziedzictwa Śląska (w sąsiedztwie MOB znajdują się liczne kopalnie). Jak twierdzą architekci:
Odcisk paproci to także odniesienie do roli roślin, jaką pełnią w naszym życiu: kiedyś przyczyniły się do powstania węgla, dziś są nam potrzebne, troszczymy się o nie, eksponujemy i doceniamy.
Edukacja i rośliny
Ważnym aspektem projektu jest edukacja. Nad głównym wejściem do MOB autorzy stworzyli prostopadłościenną, pokrytą drewnem salę edukacyjną. Jest to miejsce na lekcje i prezentacje, w tym także próby sadzenia roślin. Przewidziano również strefę na stoły służące do segregacji nasion, pielęgnacji sadzonek oraz ich rozmnażania.
autorzy zaproponowali rozbudowaną ścieżkę edukacyjną oraz zadbali o ekologiczne rozwiązania
© Studio BB Architekci
Obok szklarni jako jeden z etapów rozbudowy zaproponowano niewielki budynek usługowo-gastronomiczny. Oprócz obsługi gości pozwalałby on na organizacje imprez komercyjnych.
Minispalarnia biomasy i zielony dach
Koncepcja zakłada w pełni współczesne i ekologiczne podejście do projektowania zrównoważonego. Na dachu zaproponowano ogniwa fotowoltaiczne, a ruchome panele szklane służą do regulacji temperatury w szklarni.
projekt zakłada przebudowę istniejącej szklarni
© Studio BB Architekci
Autorzy zaproponowali także minispalarnię bioodpadów na potrzeby ogrzewania. Biomasa będzie pozyskiwana z odpadów i części roślin z terenu całego terenu Ośrodka Botanicznego. Na dachu strefy gastronomicznej stworzono zielony dach oraz ule dla pszczół.
Autorami projektu są: Tomasz Bradecki, Barbara Uherek-Bradecka, Paweł Gembalczyk i Julia Ledwoń ze Studia BB Architekci.
oprac.: Dobrawa Bies
ilustracje dzięki uprzejmości Studia BB Architekci