Niedawno pisaliśmy o powstającym na warszawskiej Woli woonerfie projektu architektów z pracowni JEMS [info]. Pasaż upamiętniający wolskich browarników — Haberbuscha i Schielego — będzie częścią większego założenia między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną — przebudowywanych Browarów Warszawskich.
© Browary Warszawskie
Na 4,5 hektarowym terenie dawnego browaru powstaje przestrzeń z mieszkaniami i biurami, autorskimi lokalami gastronomicznymi oraz przestrzeniami wspólnymi — placami, miejskimi ogrodami i dziedzińcami. Za spójny wygląd założenia łączącego historyczną i nowoczesną zabudowę odpowiada studio JEMS Architekci.
Zamknięty dotąd obszar Browarów Warszawskich zostanie na nowo wkomponowany w strukturę miasta. Nowe życie i funkcje zyskają cztery zabytkowe obiekty — pozostałości dawnych browarów: Warzelnia, piwnice dawnej Leżakowni, Willa Schielego i Laboratorium. Oddana do użytku została już willa, budynek, w którym dawniej mieszkali właściciele piwnego imperium, dziś służy jako miejsce spotkań, warsztatów i konferencji. Obecnie trwają prace mające na celu przywrócenie dawnego blasku i nadanie nowych funkcji kolejnym historycznym obiektom — Warzelni i Leżakowni.
© Browary Warszawskie
Od początku projektowania tego terenu pamiętaliśmy o miejscach związanych z browarniczą tradycją tego kwartału. Zdawaliśmy sobie sprawę, że będą one sercem nowych Browarów Warszawskich. Chcieliśmy nie tylko odremontować Willę, Laboratorium czy Warzelnię, ale także dać im nowe przeznaczenie. Ich rewitalizacja pozwoli zagospodarować je w zupełnie nowy sposób, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej atrakcyjnym miejscem dla mieszkańców i gości. — mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie.
Warzelnia
Sercem dawnych Browarów Warszawskich była Warzelnia mieszcząca się w XIX‑wiecznym, ceglanym budynku. Obecnie renowacji poddawana jest fasada budynku — czyszczone są stare cegły i gzymsy. Wkrótce rozpocznie się również montaż okien. Czarne, stalowe ramy i szprosy nawiązywać będą do historycznych przeszkleń. Obiekt zlokalizowany jest przy dwóch tworzących się placach miejskich: rynku Warzelni i dziedzińcu Laboratorium. Obok postindustrialnego budynku, który mieścić będzie restaurację, stanie nowoczesna bryła apartamentowca.
W Warzelni prowadzimy najwięcej skomplikowanych prac, dlatego postępujemy z dużą ostrożnością. Starannie wycinamy stare stropy i wykonujemy nowe. Wstawiamy konstrukcje nowych szybów windowych i klatki schodowej. Wzmacniamy też stare słupy Warzelni. Wszystkie te prace są konieczne, by móc wprowadzić nowe funkcje w ten historyczny budynek. Efekt zobaczymy już pod koniec roku. — mówi Gerwat.
Leżakownia
Historia Leżakowni również sięga XIX wieku. Piwnice pełniły funkcję magazynów piwa i połączone były z budynkiem Warzelni. Ich układ świadczy o wielokrotnej przebudowie, do dziś jednak zachowały się kolebki oraz czerwona cegła ceramiczna pochodząca z Cegielni Włochy.
Wykonaliśmy już przejścia między kolebkami tak, aby goście mogli swobodnie chodzić między nawami. Układamy instalacje podposadzkowe pod koncepty gastronomiczne, które będą ulokowane w tych zabytkowych piwnicach. Jesteśmy w trakcie montażu dużych, szklanych witryn. — dodaje dyrektor projektu Browary Warszawskie.
Pierwsze efekty prac w tej historycznej części Browarów Warszawskich będzie można oglądać pod koniec 2020 roku.