Stanisław Czujkowski i Kinga Gawlik z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego w odpowiedzi na zadanie konkursowe „Pour – a modern winery design” stworzyli kompleks winiarski i noclegowy w RPA. Ich projekt o nazwie Green Path Village otrzymał wyróżnienie!
„Napój z niebios” — tak od niepamiętnych czasów w wielu kulturach jest nazywane wino. Sztuka winiarstwa i uprawy winorośli ewoluowała jako część życia, kultury i diety wielu krajów. Przemysł winiarski jest często określany jako „piękna fabryka”. Jest to jedna z najmniej zanieczyszczających gałęzi przemysłu i główny motor gospodarczy m.in. w Ameryce, Australii, Włoszech, Francji i RPA. Architektura winnicy odgrywa kluczową rolę w doświadczeniu degustacyjnym wina. Ale czy winiarnia lub winnica może oferować coś więcej niż wino?
wyróżniony projekt został stworzony dla miejscowości Kayamadi
© Stanisław Czujkowski, Kinga Gawlik
nowoczesna winiarnia w RPA
Celem konkursu organizowanego przez platformę UNI było zaproponowanie nowczesnej winnicy dla Kayamadi, miejscowości oddalonej o około 55 kilometrów od Kapsztadu. Branża winiarska jest jasnym światłem dla rozwoju gospodarczego Republiki Południowej Afryki. Piękno turystyki winiarskiej polega nie tylko na tym, że pomaga nawiązać osobisty kontakt z konsumentami, wzbogaca kulturowo, ale także ma potencjał do znacznego rozwoju rynku pracy. Miejscowość Kayamandi położona w niewielkiej odległości od stolicy jest jednak bardzo odległa od niej pod względem gospodarczym, turystycznym i dostępności pracy. Miasteczko znajduje się na wzgórzu pełnym potencjału do stworzenia winiarni. Znajduje się tam również ogromny zbiornik wodny, będący naturalnym źródłem nawadniania. Wyzwaniem konkursowym było zaprojektowanie nowoczesnej winiarni, która nie tylko zapewni niezapomniane wrażenia odwiedzającym, ale także przyczyni się do rozwoju społeczno-gospodarczego społeczności Kayamandi.
Green Path Village jest podzielony na pięć poziomów i ukryty we wzgórzu
© Stanisław Czujkowski, Kinga Gawlik
wyróżnienie dla studentów ZUT
Nadesłane prace oceniało trzyosobowe jury w składzie: Anouk Legendre (XTU architects), Nicola Isetta (REISARCHITETTURA), Alejandro García Pedrón (CRUX Arquitectos). Pośród licznych projektów znalazła się praca autorstwa Stanisława Czujkowskiego i Kingi Gawlik z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego. Projekt Green Path Village otrzymał wyróżnienie i został doceniony za ideę integracji, ciekawe wpisanie w teren oraz szacunek do krajobrazu.
tarasy we wzgórzu
Ideą projektu Green Path Village jest stworzenie kompleksu winiarskiego i noclegowego, który wtapia się w krajobraz. Obiekt ma także zapewnić gościom z całego świata spokojne i piękne otoczenie, w którym będą mogli delektować się najlepszym lokalnym winem i pięknymi widokami oraz spełniać się towarzysko.
autorzy „pocięli” wzgórze na pięć tarasów
© Stanisław Czujkowski, Kinga Gawlik
Inspiracja do projektu jest bardzo prosta i silnie wynika ze znacznej różnicy wzniesień terenu występującej na danej działce. Budynek, podzielony na pięć poziomów, jest ukryty we wzgórzu, które również koresponduje z otaczającymi go górami. Chodzi o to, aby nie ingerować w krajobraz, a raczej wykorzystać go jako korzyść i podkreślić — mówią autorzy.
Zamiast tworzyć zamknięty kompleks ze wszystkimi pokojami ściśniętymi w jednym budynku i określonymi obszarami funkcjonalnymi, studenci zaproponowali otwarty kurort, który czerpie korzyści ze swojej lokalizacji, dając wszystkim odwiedzającym niesamowity widok i wrażenia. Architekci osiągnęli to poprzez „pocięcie” wzgórza na pięć tarasów i umieszczenie całej infrastruktury w tych cięciach.
tarasy to miejsce na kolację i degustację wina
© Stanisław Czujkowski, Kinga Gawlik
zielona ścieżka
Green Path Village to kompleks produkcji wina i zakwaterowanie, który obejmuje winiarnię, pokoje dla gości i całą potrzebną infrastrukturę, Obiekt jest rozłożony na pięciu piętrach z zielonymi tarasami na dachach i ścieżką poprowadzoną między nimi. Ścieżka idealnie nadaje się na romantyczne spacery oraz relaks. Tarasy to także miejsca na kolację i degustację wina.
kompleks jest wpisany we wzgórze
© Stanisław Czujkowski, Kinga Gawlik
Najniższe piętro — podstawa i dusza kompleksu, mieści winiarnię, która wytwarza wino z lokalnych upraw. Znajdują się w nim również sale sypialne i świetlice dla pracowników. Na najwyższym piętrze autorzy umieścili lobby hotelowe i restaurację oraz sklep z winami. Trzy środkowe kondygnacje to pokoje gościnne i pomieszczenia wspólne takie jak jadalnie, bary i pomieszczenia techniczne. Między nimi znajdują się wspólne dziedzińce idealne na wieczorne przyjęcia, kolacje czy tańce. Dzięki zastosowanym materiałom elewacyjnym — zaprawie pokrytej żwirem, obiekt sprawia wrażenie pokrytego ziemią i w naturalny sposób wpisuje się w otoczenie.
obiekt łączy ścieżka poprowadzona między zielonymi tarasami
© Stanisław Czujkowski, Kinga Gawlik
Poczytajcie także o pawilonie do degustacji wina w Portugalii, który został ukryty we wzgórzu oraz obiekcie wykonanym w całości z drewna CLT.
Stanisław Czujkowski razem z Korneliuszem Wielechowskim jest autorem ośrodka hotelowego w Wietnamie wpisanego w zbocze wzgórza z tarasami ryżowymi. Natomiast Kinga Gawlik wraz z Piotrem Rajewskim jest autorką ceglanego pawilonu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, który otrzymał nagrodę BB Student Award.