Architektki ze śląskiej pracowniNanovo: Daria Domoradzka, Natalia Gurak i Aleksandra Gwiżdż, zadebiutowały w międzynarodowym konkursie Hybrid Coworking, organizowanym przez platformę TerraViva Competitions. Ich propozycja, która znalazła się na liście finałowej to przekształcenie podupadającej restauracji w Katowicach w miejsce łączące funkcje przestrzeni coworkingowej, kuchni miejskiej i... dyskoteki!
Celem konkursu było przeprojektowanie istniejących kawiarni, restauracji lub barów (w najbliższym otoczeniu uczestnika) poprzez przekształcenie ich układów — w całości lub częściowo — w zupełnie nową koncepcję, która łączyłaby ich dawne funkcje z zastosowaniami coworkingowymi. Konkurs był okazją do podniesienia jakości istniejących przestrzeni i zaoferowania większej ilości miejsc do pracy dla na przykład cyfrowych nomadów. Projekty miały uwzględniać potrzeby różnych grup użytkowników.
projekt DisCO-WORKING, przestrzeń Solitude
© Nanovo
Chociaż program konkursu był bardzo otwarty, uczestnicy zostali poproszeni o uwzględnienie kilku aspektów: kluczowe dla zrozumienia projektu było ukazanie pierwotnego planu wybranej lokalizacji, odpowiedni dobór mebli umożliwiających zarówno pracę, jak i funkcjonowanie lokalu gastronomicznego. O pełnych wytycznych konkursu i składzie jury pisaliśmy w ramach artykułu o projecie NOMAD, za który Patrycja Badura otrzymała złote wyróżnienie.
zespół Nanowo, od lewej siedzą: Magda Kubuszok, Daria Domoradzka, stoją: Aleksandra Gwiżdż, Natalia Gurak
© Nanovo
coworking i taniec? czemu nie!
W konkursie brały też udział architektki z Nanovo studio — Daria Domoradzka, Natalia Gurak i Aleksandra Gwiżdż, których praca DisCO-WORKING znalazła się na liście finałowej.
Jako lokalizację projektu wybrały restaurację w centrum Katowic, znajdującą się w pobliżu dworca kolejowego, łączącego główne miasto z resztą aglomeracji. Można tutaj dotrzeć również transportem publicznym oraz rowerem.
przestrzeń spotkań biznesowych zmienia się nocą w dancefloor
© Nanovo
Okolica jest obecnie rewaloryzowana pod kątem przestrzeni biznesowej. Sam lokal nie radzi sobie dobrze, funkcja restauracyjna w takim sąsiedztwie nie pozwala mu się utrzymać. Naszym celem było uchronienie go przed upadkiem poprzez rozszerzenie jego usług i stworzenie wielofunkcyjnego miejsca. Nasz pomysł opiera się na stworzeniu innowacyjnej przestrzeni coworkingowej z dedykowaną strefą taneczną. Ofertę poszerza niecodzienne doświadczenie gastronomiczne, jakim jest otwarta kuchnia miejska, z której każdy może skorzystać. To odpowiedź na potrzeby współczesnych pracowników, którzy poszukują miejsc, gdzie mogą zarówno skupić się na pracy, jak i czerpać przyjemność z czasu wolnego — opowiadają projektantki.
przestrzeń składa się z dwóch poziomów — parteru i antresoli
© Nanovo
cztery typy przestrzeni
Projekt wnętrza proponowanej przestrzeni coworkingowej autorki oparły o model organizacji przestrzeni pracy, który uwzględnia stopień niezależności pracownika w procesie pracy oraz stopień interakcji międzypersonalnych. Dla czterech grup zidentyfikowanych w tym modelu przygotowały cztery charakterystyki / typy, które pozwoliły im na lepsze zrozumienie użytkownika w przestrzeni. Natomiast zastana wysokość lokalu umożliwiła wprowadzenie antresoli, która naturalnie wydzieliła strefy pracy.
typy osób korzystający z projektowanej przestrzeni
© Nanovo
Przestrzenie Solitude oraz Den, przeznaczone są dla osób pracujących w grupie, wymagających zarówno skupienia, jak i kooperacji. ChillDesk Club dla osób preferujący klubowy styl pracy, strefa NomadicCreativity ułatwiająca przepływ idei, oraz taskCentral dla tych, którzy wykonują swoją pracę całkowicie samodzielnie.
całość uzupełniają budki akustyczne do poufnych spotkań
© Nanovo
Całość uzupełniają budki akustyczne do poufnych spotkań lub rozmów telefonicznych, CandidCorner zapewniający intymność spotkań z klientami oraz duża przestrzeń wykładowa, która wieczorami zamienia się w dancefloor. Układ zapewnia dużo naturalnego światła, co sprzyja efektywnej pracy, bez zaburzana cyklu dobowego użytkowników. Autorki zastosowały liniowe lampy ledowe z systemem ściemniania dali pozwalającym na dostosowanie oświetlenia do warunków pracy lub konkretnego zadania.
rzut parteru i antresoli z podziałem na strefy
© Nanovo
Kluczowym elementem tej koncepcji jest inteligentna recepcja oparta na sztucznej inteligencji (AI), działająca jako interaktywny przewodnik i doradca dla użytkowników przestrzeni disCO-WORKING. Analizując preferencje i zachowania za pomocą pytań, system sztucznej inteligencji przypisuje klienta do jednej z czterech typów przestrzeni — wyjaśniają architektki.
otwarta kuchnia miejska
Zwieńczeniem całego projektu jest strefa ChatterKitchen — współczesna, otwarta kuchnia miejska, dostępna dla każdego, gdzie można na miejscu kupić gotowe dania, lub poszczególne składniki. Przestrzeń kuchni sprzyja interakcjom i tworzeniu więzi między użytkownikami, stanowiąc centralny punkt spotkań w obiekcie.
sercem projektu jest kuchnia miejska
© Nanovo
Nasza inteligentna recepcja reaguje na preferencje zakupowe użytkowników korzystających z kuchni oraz przyjmuje ich sugestie dotyczące przyszłych zamówień. To innowacyjne podejście sprawia, że pracownicy coworkingu mogą się spotkać na etapie gotowania dań oraz wspólnie delektować się posiłkiem. To właśnie ta strefa dodaje naszemu projektowi wyjątkowego charakteru i atmosfery wspólnoty. Powszechnie wiadomo, że najlepsze imprezy odbywają się w kuchni! — dodają projektantki.
miejsce dla każdego
Układ funkcjonalny został zaprojektowany z myślą o różnych potrzebach pracowników, biorąc pod uwagę poziom interakcji z innymi, niezależność zadań i wykorzystanie przestrzeni. Ciche strefy pracy, w których pracownicy mogą skupić się na indywidualnych zadaniach, znajdują się głębiej w pomieszczeniach z dostępem do ogrodu, zwiększając produktywność i komfort. Natomiast strefy pracy zespołowej, sprzyjające pracy w grupie i wymianie pomysłów, płynnie łączą się z kuchnią miejską położoną od strony ulicy.
projekt DisCO-WORKING, przestrzeń NoamdicCreativity
© Nanovo
Stworzenie dobrze prosperującej i efektywnej przestrzeni coworkingowej wymaga starannego rozważenia różnych elementów projektu, które spełniają potrzeby dzisiejszej użytkowników. W naszej propozycji w szczególności istotne okazało się strefowanie i elastyczność projektowanych przestrzeni. Wierzymy, że integracja technologii poprawia ogólne wrażenia użytkowników. Dążymy do stworzenia innowacyjnych przestrzeni coworkingowych, które nie tylko sprzyjają efektywności pracy, ale także tworzą komfortowe środowisko dla użytkowników. Chcemy, aby popandemiczny świat odizolowanych jednostek zaczął znowu żyć w grupie — podsumowują Daria Domoradzka, Natalia Gurak i Aleksandra Gwiżdż.