Niewątpliwie, kuchnia powinna być urządzona przestronnie i funkcjonalnie. To podstawa jeśli spędzamy w niej dużo czasu, spełniając się w roli szefa kuchni. Aranżując tę przestrzeń, powinniśmy więc pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu mebli i sprzętu AGD. Ergonomiczny układ zapewni nam zastosowanie zasad tzw. trójkąta roboczego.
Prawidłowe rozmieszczenie sprzętów AGD w kuchni
© Unsplash
Istnieje teoria, która mówi, że aby kuchnia była praktyczna, należy zachować odpowiednie odległości pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem a kuchenką. Przyjmuje się, że prawidłowa odległość od lodówki do zlewozmywaka to 120-210 cm, od lodówki do kuchenki 120-270cm, natomiast od kuchenki do zlewozmywaka sugeruje się 90-210 cm. Wynika to z czynności, jakie kolejno wykonujemy. Najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, myjemy je, a kolejno przystępujemy do obróbki termicznej. Trójkąt roboczy określa zależność od siebie wszystkich trzech stref funkcjonalnych.
Schemat tzw. trójkąta roboczego
© Wikimedia Commons
Strefy kuchenne w różnych układach
Nie traktujmy tej reguły jednak zbyt dosłownie. Układ mebli, a co za tym idzie, rozmieszczenie sprzętu zależne będzie od kształtu pomieszczenia. W małych przestrzeniach nierzadko pojawia się jednorzędowy układ mebli. Jeśli dostosowanie się do zasad jest z jakiegoś powodu utrudnione, warto pozostawić przynajmniej obowiązującą kolejność oraz zachować przynajmniej niektóre zalecane odległości.
W układzie dwurzędowym najlepiej by lodówka i zlewozmywak umieszczone były po tej samej stronie. W kuchniach o kształcie litery „L” strefę gotowania zwykle lokuje się przy krótszym boku.
W przestronnych mieszkaniach modnym ostatnio układem są kuchnie z wyspą, która może pełnić wiele różnych funkcji. Jedną z nich może być wybrana strefa przechowywania, gotowania, albo zmywania. Najbardziej praktycznym jest w tym miejscu jednak zamontowanie płyty grzewczej. Wówczas przygotowując posiłki będziemy stali przodem do domowników, czy też towarzyszących nam gości.
Prawidłowe rozmieszczenie sprzętów AGD w kuchni
© Unsplash
Rozlokowanie sprzętów powinno odbywać się już na etapie projektowania, by było ono spójne z instalacją – przyłączem wodnym, elektrycznym i gazowym. Pomiędzy nimi znajdować się będą szafki kuchenne, zwieńczone blatem roboczym, co zapewnić powinno minimalny odstęp od siebie sprzętów. Niezmiernie ważne jest także dopasowanie wysokości blatów do wzrostu użytkowników kuchni.