Kiedy rozpoczynamy naszą kulinarną podróż, jesteśmy często w szoku, kiedy musimy znaleźć odpowiednie narzędzia i przedmioty potrzebne do funkcjonowania w kuchni. Z biegiem czasu powoli zbieramy potrzebny ekwipunek, jednak czasem przez przyzwyczajenia nie dostrzegamy przedmiotów, które mogą znacznie ułatwić poruszanie się po naszym kuchennym królestwie. Prezentujemy 14 narzędzi ułatwiających gotowanie. Zobacz czy znasz je wszystkie.
Nożyczki do ziół
© Wikimedia.org
Nożyczki do ziół
Wyglądają prawie jak zwykłe nożyczki z tą jednak różnicą, że mają najczęściej trzy ostrza zamiast jednego. Dzięki nim możemy ciąć pietruszkę prosto do talerza z zupą, a ziemniaki obsypywać szczypiorkiem bez niepotrzebnego brudzenia deski do krojenia.
Praska do czosnku
© Jakub Sisulak
Praska do czosnku
To urządzenie przybiera różne kształty i jest wykonywane z najróżniejszych materiałów. Unikajmy raczej prasek z taniego plastiku – nie będą one służyć prawidło.
Ostrzałka do noży
© Wikimedia.org
Ostrzałka do noży
Każdy dobrze wie, że ostry nóż dla szefa kuchni to podstawa. Nawet bardzo dobrej jakości noże niestety często tracą swoją ostrość. Dlatego należy je regularnie ostrzyć.
Łyżka durszlakowa
Bardzo przydatna przy gotowaniu tradycyjnych polskich pierogów lub innego rodzaju potraw wyławianych z wody. Dzięki niej nie musimy wielokrotnie odsączać wody.
Silikonowe przybory kuchenne
© Hue12 Photography
Silikonowe przybory
Każdy ma w domu jakieś przyrządy do mieszania. Często są one wykonane z drewna lub metalu. Silikonowe szpatułki i łyżki mają jednak kilka zalet. Po pierwsze są wyjątkowo łatwe do mycia — dzięki śliskiemu wykończeniu cząstki jedzenia nie przywierają do nich tak łatwo. Dodatkową zaletą jest to, że nie rysują garnków i patelni.
Silikonowa stolnica
© Ter-posud / Pixabay
Rozwijana stolnica
Silikonowa stolnica do ciasta to wspaniałe rozwiązanie. Nie dość, że zajmuje mało miejsca, to jeszcze pozostałe resztki ciasta zmywają się jednym pociągnięciem gąbki.
Obieraczka do warzyw
© Sandie Clarke
Obieraczka do warzyw
Obieranie warzyw z tym urządzeniem to czysta przyjemność. Nie marnujemy tak dużej ilości warzywa, jak wtedy gdy próbujemy robić to nieumiejętnie nożykiem. Taki przyrząd może również przydać się do robienia cienkich plasterków z sera czy ziemniaków. Pyszne domowe chipsy gwarantowane!
Wyciskarka do cytrusów
© Wikimedia.org
Wyciskarka do cytrusów
Jeśli lubimy pić herbatę z cytryną taki przedmiot w kuchni to podstawa. Szczególnie dobrze jest zaopatrzyć się w wyciskarkę do cytrusów z przykryciem. Taki pojemnik nie będzie oblegany przez małe muszki – szczególnie latem.
Otwieracz do słoików
Często otwierając słoiki, nie możemy sobie poradzić z mocno zakręconym wieczkiem. To proste urządzenie pomoże nam otworzyć każdy słoik, nie uszkadzając zakrętki.
Przykrywka zapobiegająca skipieniu
Wystarczy chwila nieuwagi, a gotujące się mleko już ucieka z garnka. Aby temu zapobiec, został skonstruowany ciekawy gadżet, który zatrzymuje gromadzącą się pianę. Dzięki niemu nie narobimy bałaganu w kuchni.
Dzbanek filtrujący
© Wikimedia.org
Dzbanek filtrujący
Na rynku dostępnych jest wiele dzbanków z wymiennymi filtrami. Można wybierać spośród różnych kolorów i pojemności. Jeśli chcemy mieć pewność, że woda, którą pijemy, jest rzeczywiście czystsza lub chcemy pozbyć się chlorowego posmaku, warto zainwestować w to urządzenie.
Komplet misek
Jeśli jesteśmy miłośnikami gotowania taki zestaw to podstawa. Najlepiej wybrać miski, które dzięki swoim wymiarom mieszczą się jedna w drugiej. Pozwoli to zaoszczędzić miejsce. A dobrze wiemy, jak ważne w kuchni jest przechowywanie. Często takie miski mają miarki, co sprawia, że są naprawdę wielofunkcyjne.
Elastyczne pokrywki
Czasem zdarza się, że w pojemniku bez przykrywki umieszczamy jedzenie, które — aby nie wyschło, chcemy czymś przykryć. Zazwyczaj będzie to folia aluminiowa, trochę bardziej szczelnym rozwiązaniem jest folia kanapkowa. Jest jeszcze kolejne rozwiązanie – elastyczne przykrywki wielokrotnego użytku. Są one trwalsze, a dzięki materiałowi, z którego zostały zrobione, wpasowują się do każdego pojemnika. Często w zestawach są również różne wymiary. Takie rozwiązanie z pewnością pomoże to także w organizacji naszych lodówek.
Próżniowa zgrzewarka
© Wikimedia.org
Zgrzewarka próżniowa
To jeden z droższych elementów zestawienia, jednak niezwykle przydatny. Zgrzewarka pozwoli nam utrzymać na dłużej świeżość potraw. Mięso wędliny i inne szybko psujące się produkty możemy umieścić w woreczku lub pojemniku próżniowym, następnie wystarczy urządzeniem odessać powietrze i gotowe! Tak zmagazynowane produkty wydłużają swoją datę przydatności do spożycia nawet sześciokrotnie!
Opracowanie: Dominika Tyrlik