Kawa jak z kawiarni we własnym domu…
To marzenie wielu osób. Dzięki posiadaniu odpowiednich urządzeń można samodzielnie przygotować napój, który zadowoli nawet wymagającego smakosza. Jednak różne techniki parzenia kawy mogą przynosić odmienne rezultaty. Jaki sprawdzi się w Twoim przypadku?
Sposób parzenia ma wpływ na wygląd, smak i właściwości parzonej kawy. Niektóre ziarna są wręcz stworzone do przygotowywania napoju w urządzeniach takich jak np. kafeterka czy ekspres ciśnieniowy, inne gatunki nadają się do french pressu czy ekspresu przelewowego. Niezależnie od tego, jaki rodzaj pobudzającego napoju preferujesz, możesz przyrządzić go w domu. Zobacz, jakie urządzenia do parzenia kawy są najpopularniejsze.
Ekspres ciśnieniowy
Ten rodzaj ekspresu do kawy jest urządzeniem najczęściej spotykanym w profesjonalnych kawiarniach i restauracjach. Pozwala w krótkim czasie przygotować wiele kaw, można także dowolnie wybierać ich rodzaj. Ekspresy ciśnieniowe mogą być także wyposażone w kranik z wrzątkiem oraz dyszę służącą do spieniania mleka, często mają też wbudowany młynek do mielenia ziaren. Tak przygotowana kawa uchodzi za najsmaczniejszą i preferuje ją zdecydowana większość kawoszy. Urządzenie jest dość duże, jednak ekspres do kawy do zabudowy z pewnością uda Ci się wstawić nawet do niewielkiej kuchni. To bardzo praktyczny sprzęt, który łatwo utrzymasz w czystości. Nie wymaga także uciążliwej konserwacji. Jedynym minusem ekspresów ciśnieniowych jest ich stosunkowo wysoka cena. Jednak jeśli porównasz koszt domowej filiżanki aromatycznej kawy z ekspresu, do tej kupionej w kawiarni, to w dłuższym czasie zakup urządzenia na pewno zwróci się z nawiązką. Do przygotowywania w ten sposób najlepiej nadają się kawy:
- ciemno palone, ponieważ szybciej oddają aromat, a podczas zaparzania ciśnieniowego zmielona kawa ma krótki kontakt z wodą.
- typu arabica, które mają łagodny smak pozbawiony kwasoty i nadmiernej goryczy. Chociaż warto także spróbować różnych mieszanek o ciekawych nutach.
- mielone tuż przed zaparzeniem i świeżo palone – w ten sposób można uzyskać najbardziej aromatyczny i wyrazisty napar.
Klasyczną formą jest espresso, czyli niewielka porcja czarnej, mocnej kawy serwowana najczęściej ze szklanką wody do popicia. Kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym świetnie nadaje się także do przyrządzania napojów kawowych.
Kafeterka
Dużo prostszym urządzeniem jest kafeterka zwana również kawiarką. Jest to najczęściej metalowy dzbanek składający się z 3 części:
- zbiornika, do którego wlewa się wodę,
- lejka, w którym umieszcza się zmieloną uprzednio kawę,
- pojemnika, do którego przesącza się gotowy napój.
Tradycyjne kawiarki stawia się na kuchence gazowej, gdzie podstawa urządzenia ogrzewana jest płomieniem. Obecnie na rynku dostępne są także kafeterki elektryczne, które podpina się do kontaktu. W ten sposób można przygotować zarówno aromatyczne espresso, jak i cappuccino czy latte. W kafeterce sprawdzą się te same rodzaje kawy, które zaleca się do ekspresów ciśnieniowych.
Ekspres przelewowy
Znany z amerykańskich filmów ekspres, w którym gotowy napój trafia do większego, szklanego dzbanka. Zasada działania jest tu bardzo prosta, zgodnie z nazwą, napój jest uzyskiwany poprzez przelewanie gorącej wody przez warstwę zmielonych ziaren. W ten sposób można jednocześnie przygotować większe ilości napoju. Jednak stworzenie kaw takich jak latte czy cappuccino będzie wymagało zastosowania dodatkowych sprzętów. Zaletą ekspresu przelewowego jest stosunkowo niska cena i niewielki rozmiar.
French press
Jedną z najprostszych metod parzenia kawy jest wykorzystanie french pressu. Urządzenie składa się z dzbanka i tłoka z sitkiem. Kawę parzy się poprzez wsypanie do dzbanka odpowiedniej ilości zmielonych ziaren, zalanie ich gorącą, ale nie wrzącą wodą, odczekanie około 3 minut i delikatne przepchanie tłoka na dno naczynia. Taka kawa jest niesamowicie aromatyczna, ponieważ ziarna mają dłuższy czas na uwolnienie smaku i zapachu. Jest to też sprzęt bardzo tani i prosty w obsłudze. Tą metodą można parzyć niemal wszystkie rodzaje kawy — zarówno czystą arabicę, jak i mieszanki, kawę jasno i ciemno paloną. Ważny jest jednak stopień rozdrobnienia ziaren — należy zmielić je nieco grubiej, aby drobne cząstki nie przeniknęły przez sitko.
Tygielek
Tradycyjne parzenie kawy po turecku jest bardzo widowiskowe. Odbywa się przy użyciu specjalnego naczynia z długą rączką. Tygielek wykonywany jest zwykle z miedzi, gdyż ten metal szybko się nagrzewa i równomiernie przewodzi ciepło. W oryginalnej wersji takie naczynie stawiano w gorącym piasku, jednak obecnie najczęściej podgrzewa się je nad palnikiem gazowym. Dostępne są też modele dostosowane do płyt elektrycznych i indukcyjnych. Kawa w tygielku musi zostać doprowadzona do wrzenia, najlepiej kilkukrotnie, aż na powierzchni naparu pojawi się piana. Turcy, parząc tę kawę, od razu dodają do niej cukier, zwykle w bardzo dużej ilości. Jednak słodzenie nie jest niezbędne, aby uzyskać aromatyczną i smaczną kawę.
Które rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w Twoim domu?