Rozpoczynamy sezon grillowy. Jak wybrać odpowiedni sprzęt?

Majówka zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza rozpoczęcie sezonu grillowego. Jaki grill wybrać, aby odpowiadał on naszym potrzebom i spełniał swoje zadanie przez przynajmniej kilka sezonów? Podpowiadamy!

Na co zwrócić uwagę, wybierając grill?

Najpierw warto zastanowić się, jakiego kształtu ma być sprzęt, którego szukamy. Okrągłe grille to absolutne klasyki. Są wygodne i zajmują niewiele miejsca. Jeżeli jednak planujemy gotować dla większej grupy ludzi, dobrym wyborem będzie większy grilla z kwadratowym rusztem. Na niektórych modelach możemy również ugotować ziemniaki czy podsmażyć warzywa. Warto zwrócić uwagę także na grille wyposażone w kółka i pokrywę. Najważniejszym aspektem jest jednak paliwo, którym zasilany będzie grill.

Modele wyposażone w kółka są bardziej praktyczne

Modele wyposażone w kółka są bardziej praktyczne

© Castorama

Grill węglowy

Najpopularniejszym wyborem są grille węglowe. To zdecydowanie najprostsze w budowie, a dodatkowo z łatwością możemy je przechowywać i transportować np. jadąc na działkę. Posiadanie jednego sprzętu, który możemy zabrać wszędzie ze sobą to duża oszczędność. Grille węglowe dostępne są z kilkoma dodatkowymi funkcjami, które mogą ułatwić nam ich transport, lub skrócić czas przygotowywania posiłku.

Grill węglowy to najpopularniejszy wybór

Grill węglowy to najpopularniejszy wybór

© Castorama

Grill gazowy

Grille gazowe wyróżniają się tym, że nie tworzą dymu i możemy regulować w nich temperaturę grillowania. Mogą być one również większe, a co za tym idzie mieć więcej palników. Dzięki temu smaki mięsa i warzyw nie będą się przenikały. Grille gazowe mają również szereg innych udogodnień np. dodatkowy blat roboczy, regulowany ruszt, boczny palnik i niezbędne do przechowywania przyrządów półki. Wśród grillów gazowych możemy znaleźć modele, na których przygotujemy posiłek nawet dla 16 osób.

Grill gazowy nie generuje dymu

Grill gazowy nie generuje dymu

© Castorama

Grill elektryczny

Jeśli chcemy korzystać z grilla przez cały rok, najlepszym wyborem będzie model elektryczny. Tego typu sprzęt nadaje się do gotowania zarówno wewnątrz, jak i w ogrodzie. Tak samo, jak grille gazowe, nie produkują one dymu, a temperatura grillowania jest prosta do kontrolowania. Grille gazowe są zazwyczaj kompaktowe, dlatego łatwo będzie nam go przechowywać, a dodatkowo, możemy umieścić jego ruszt na kuchennym blacie.

Grill elektryczny może być używany przez cały rok

Grill elektryczny może być używany przez cały rok

© Castorama

Urządzasz ogród? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Okna dachowe FAKRO GREENVIEW – nowy standard na nowe czasy
Okna dachowe FAKRO GREENVIEW – nowy standard na nowe czasy
Lakiery ogniochronne UNIEPAL-DREW
PORTA BY ME – konkurs
Bestsellery