Nieważne jak dużo czasu spędzamy w kuchni, dobry blat to podstawa. Jak go wybrać? Podpowiadamy!
Blat to najważniejsze miejsce w kuchni
© Castorama
Solidna podstawa
Blat to miejsce, z którego korzystamy w kuchni najczęściej. Jest przestrzenią przygotowywania posiłków, przechowywania akcesoriów kuchennych, a czasem pełni nawet funkcję stołu, przy którym spożywamy posiłki. To wszystko sprawia, że materiał, z którego wykonany jest blat, musi być wytrzymały, odporny na wilgoć, zimno oraz ciepło, a także zarysowania. Jednocześnie ma prezentować się estetycznie. Oznacza to, że kuchenny blat musi być wielofunkcyjny. Wybierając blat, powinniśmy więc zastanowić się nad naszymi indywidualnymi wymaganiami. Różne materiały, grubość i kolor będą miały bowiem wady i zalety, które będą wpływać na codziennie użytkowanie.
Kluczową kwestią jest materiał, z którego został wykonany blat
© Castorama
Blat laminowany
Jednym z najważniejszych czynników, jakim powinniśmy się sugerować, wybierając blat kuchenny, jest tworzywo, z jakiego został wykonany. Najpopularniejszy i najtańszy będzie blat laminowany. Swoim wyglądem może imitować strukturę drewna, kamienia, a nawet marmuru. Taki blat bardzo dobrze znosi kontakt z gorącym jedzeniem i jest odporny na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Sprawdzi się więc w kuchni, która jest intensywnie użytkowana.
Blat laminowany
© Castorama
Blaty kompaktowe
Coraz większą popularność zyskują blaty kompaktowe. Są one wykonane z papierów nasączonych żywicami, sprasowanych pod wysokim ciśnieniem w temperaturze powyżej 200°C. Blat kompaktowy jest odporny na wilgoć i zarysowania, a swoją nazwę zawdzięcza niewielkiej grubości. Możesz znaleźć modele, które mają zaledwie 12 mm, dzięki czemu nadadzą kuchni lekkości i optycznie ją powiększą.
Blat kompaktowy
© Castorama
Blaty drewniane i warstwowe
Fani naturalnych materiałów powinni postawić nablat drewniany lub warstwowy. Oba rodzaje to gwarancja wysokiej wytrzymałości i niskiej podatności na zarysowania, a także odporności na wilgoć i zmiany temperatury. Tego typu blaty również z łatwością przytniemy do odpowiednich wymiarów. Blat warstwowy wyróżnia się natomiast tym, że składa się on z warstwy litego drewna oraz rdzenia z płyty wiórowej. Finalnie, powierzchnia wykańczana jest trwałym olejem UV, dlatego nie ma potrzeby olejowania blatów przed i po instalacji, a jedynie odświeżenie blatu olejowoskiem raz na 1-2 lata użytkowania.
Blat warstwowy
© Castorama
Stylowo i funkcjonalnie
Niektóre kolory w kuchni mogą sprawić nam problemy, dlatego tak ważna jest decyzja o kolorze blatu. W nowoczesnych, monochromatycznych kuchniach pięknie będą prezentować się czarne matowe blaty. Pamiętajmy jednak, że na takim materiale widoczne będą wszystkie odciski palców i krople wody. W kuchni, z której korzystamy codziennie, lepiej sprawdzą się blaty zdrobinkami lub imitujące kamień. Blaty drewniane sprawdzą się w aranżacjach w stylu skandynawskim lub boho. Musimy jednak pamiętać, że wymaga on konserwacji. Nawet jeżeli decydujemy się na wariant odporny na wysoką temperaturę, ten naturalny surowiec może ulegać delikatnym zabarwieniom.
Drewniany blat sprawdzi się we wnętrzach skandynawskich
© Castorama
Urządzasz kuchnię? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ
Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK