W czasach gwałtownie wzrastających cen i kosztów utrzymania, wszyscy szukamy oszczędności, wybierając rozwiązania przyjazne dla portfela. Pomóc nam w tym mogą właściwie dobrane urządzenia kuchenne.
Odpowiednio dobrane sprzęty pozwolą zaoszczędzić
© FRANKE
Mądre wybory
Warto uważnie podejść do wyboru sprzętów kuchennych. Kwestia ta przekłada się bowiem bezpośrednio na zużycie energii, a w efekcie — na wysokość naszych rachunków. W przeciętnym domu najwięcej prądu zużywa płyta indukcyjna i piekarnik. Możemy jednak znaleźć sposób na to, by korzystać z nich efektywnie, bez zbędnych strat energii. W ten sam zresztą sposób warto podejść do kwestii zużycia wody. Zatem, jak to zrobić?
Najwięcej energii zużywają piekarnik i płyta indukcyjna
© FRANKE
Jak oszczędzić prąd?
Na płycie indukcyjnej najlepiej jest gotować potrawy pod przykryciem oraz dobrać wielkość naczyń do pola grzewczego. Dzięki temu energia nie „ucieka”. Dobrym rozwiązaniem są tu płyty indukcyjne podzielone na wiele małych pól, które można ze sobą łączyć i dopasować do wielkości garnka czy patelni. Nowoczesne piekarniki umożliwiają z kolei równoczesne pieczenie nawet czterech dań, bez mieszania się ich smaków i zapachów. Dodatkowo warto sprytnie korzystać z urządzeń. Przykładowo rozgrzany piekarnik w przypadku większości dań, możemy wyłączyć na 5-10 min przed końcem pieczenia, wymagana temperatura zostanie w tym czasie utrzymana. Ciekawym rozwiązaniem, które może wspierać nas w oszczędzaniu prądu, jest płyta ze zintegrowanym okapem.
Nowoczesne piekarniki umożliwiają pieczenie kilku dań równocześnie
© FRANKE
Jak oszczędzić wodę?
W oszczędzaniu wody z pewnością pomagają również nowoczesne aeratory w bateriach. Dają one zwarty strumień laminarny, łagodnie opływający myte rzeczy, bez niepotrzebnych rozprysków. Wyciągana wylewka z funkcją prysznica pozwoli natomiast precyzyjnie kierować strumieniem, dzięki czemu zużyjemy mniej wody podczas codziennego mycia zlewozmywaka czy dużych naczyń. Część modeli wyposażona jest dodatkowo w czujnik podczerwieni, który służy do uruchamiania przepływu wody. Po 30 sekundach strumień automatycznie się wyłącza lub jednym ruchem zatrzymuje się w dowolnym momencie.
Wyciągana wylewka sprzyja oszczędnościom
© FRANKE
Oszczędzamy wodę i energię
Nowocześnie zaprojektowane baterie kuchenne potrafią nie tylko ograniczyć zużycie wody, ale również energii. Należą do nich modele wyposażone w ECO technologię. Składa się na nią stopniowalna dźwignia oraz ogranicznik temperatury. Jedno pociągnięcie dźwigni otwiera przepływ wody na 50%. Jest to odpowiednia ilość oraz ciśnienie do wykonania większości kuchennych zadań. Ogranicznik temperatury pomaga przy tym zmniejszyć ilość zużywanej gorącej wody. By skorzystać z tej funkcji, należy przekręcić nakrętkę pierścieniową znajdującą się za osłoną dźwigni mieszacza.
Odpowiednia bateria pozwala zaoszczędzić wodę
© FRANKE
Urządzasz kuchnię? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ
Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK