Wiele zakładów spożywczych w Polsce musi mierzyć się z problemami, które często wpływają na ciągłość procesów produkcyjnych. Jednym z tych problemów bywają zdegradowane oraz źle zaprojektowane i wykonane posadzki, co w konsekwencji może być przyczyną gromadzenia się na ich powierzchni wody, tłuszczów, czy resztek żywności i półproduktów oraz przysparzać wiele problemów logistycznych. Tworzy się w ten sposób środowisko sprzyjające rozwojowi bakterii oraz grzybów, które jest zagrożeniem dla produkowanej żywności oraz zdrowia personelu, a w konsekwencji naraża zakład na kosztowne remonty i przestoje.
Co możemy zrobić, żeby uniknąć zagrożeń przy projektowaniu nowego zakładu lub jego remontu?
WŁAŚCIWIE ZAPROJEKTOWANE I WYKONANE PODŁOŻA BETONOWE
Podłoża betonowe muszą zostać zaprojektowane i wykonane z odpowiedniej klasy betonu posadzkowego o wytrzymałości na ściskanie min. 25 MPa (C20/25) oraz zgodnie z normą DIN 18202 tab. 3, wiersz 3. Ważna jest również wytrzymałość betonu na odrywanie mierzona metodą „pull-off” i w tym przypadku powinna ona wynosić min. 1,5 Mpa. Grubość podłoża betonowego i rodzaj zbrojenia muszą wynikać z wielkości przewidywanych obciążeń użytkowych i wyliczeń uprawnionego konstruktora.
© TURKUS+LAINER
ODPOWEDNIE SPADKI
W szczególności, kiedy mówimy o zakładach mięsnych, drobiarskich, czy rybnych musimy zwrócić szczególną uwagę na właściwe zaprojektowanie odpowiednich spadków oraz elementów technologii odwadniania. Odgrywa to kluczową rolę podczas mycia powierzchni, ponieważ umożliwia odpowiedni odpływ wody i środków myjących do kanalizacji. Dzięki temu otrzymujemy higieniczne powierzchnie bez zastoin wody, które mogą być idealnym miejscem do rozwoju bakterii. Brak zastoin ma również bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo przemieszczającego się personelu. Spadki powinny być wyprofilowane już w podłożach betonowych.
OPTYMALNY DOBÓR ROZWIĄZAŃ POSADZKOWYCH
Abyśmy mogli mówić o zoptymalizowanym projekcie musimy dobrać odpowiednie i skuteczne rozwiązania warstw wykończeniowych, czyli posadzek żywicznych biorąc pod uwagę podział na strefy, przeznaczenie pomieszczeń, planowane obciążenia statyczne i dynamiczne, warunki temperaturowe, narażenie na czynniki chemiczne, mycie myjkami ciśnieniowymi, czy szoki termiczne spowodowane przez zrzuty gorącej wody. Tylko taka analiza pozwoli przewidzieć zagrożenia i dobrać właściwe metody i materiały, aby zminimalizować ryzyko niepowodzenia w przyszłości.
© TURKUS+LAINER
NISKOEMISYJNE I BEZZAPACHOWE PRODUKTY
Produkowana żywność oraz półprodukty mają zdolność do pochłaniania zapachów z otoczenia. Dlatego bardzo ważne jest aby stosowane materiały posadzkowe posiadały najwyższą klasyfikację A+ w zakresie emisji lotnych związków organicznych LZO/VOC i nie wydzielały zapachów. Taką cechę posiadają na rynku jedynie niektóre rozwiązania posadzek poliuretanowo-cementowych i dają gwarancję bezpieczeństwa żywności.
ROZWÓJ MIKROORGANIZMÓW I GRZYBÓW
Środowisko w zakładach spożywczych jest szczególnie narażone na rozwój bakterii i grzybów, dlatego rozwiązania posadzkowe, które się w nich stosuje powinny uniemożliwiać ich rozwój. Systemy poliuretanowo-cementowe są w tym przypadku doskonałym rozwiązaniem ponieważ są bakteriostatyczne, w związku z czym hamują rozprzestrzenianie się mikroorganizmów i wpływają na bezpieczeństwo żywności i personelu.
© TURKUS+LAINER
PRODUKTY Z CERTYFIKATEM HACCP
Rozwiązania, które stosujemy powinny również posiadać odpowiedni certyfikat HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Certyfikat HACCP, który uzyskuje organizacja wzmacnia jej wizerunek w oczach klientów, pracowników i akcjonariuszy oraz wskazuje, że organizacja spełnia wymagania prawne powyżej ustawowego minimum.
UTRZYMANIE CZYSTOŚCI I BEZPIECZEŃSTWO PRACY
Systemy posadzkowe powinny być monolityczne, nienasiąkliwe i łatwe w utrzymaniu czystości, a w pomieszczeniach mokrych oraz o obniżonej temperaturze odpowiednio chropowate i zapewniać właściwą przeciwpoślizgowość, co minimalizuje upadki podczas pracy.
© TURKUS+LAINER
WYTRZYMAŁOŚĆ I SZYBKI POWRÓT DO DZIAŁANIA
Posadzki w zakładach spożywczych powinny być odporne na zużycie, silne uderzenia i trwałe, co daje gwarancję długiej i bezproblemowej eksploatacji. Jednocześnie poprzez szybkość procesu wiązania powinny umożliwiać szybkie rozpoczęcie lub wznowienie produkcji na remontowanych obszarach przez Inwestora.
ODPOWIEDNIE WYKOŃCZENIE
Dla zachowania odpowiedniej higieny i umożliwienia skutecznego mycia, styk posadzki i ściany powinien być wykończony odpowiednim cokołem/wyobleniem, który właściwie zaprojektowany i wykonany zdecydowanie ułatwia utrzymanie czystości w zakładzie. Tam, gdzie odbywa się ruch wózków paletowych i widłowych należy przewidzieć montaż odbojników, których zadaniem jest zabezpieczenie przed zniszczeniem ścian.
© TURKUS+LAINER
DOBÓR WARTOŚCIOWEGO PARTNERA
Przy wyborze odpowiedniego partnera, którego zadaniem będzie zaprojektowanie, dostarczenie i wykonanie systemów posadzkowych w zakładzie spożywczym warto zwrócić uwagę na kilka czynników i zadać sobie pytanie, dlaczego to właśnie tą firmę powinniśmy wybrać. Oto kilka pytań, które powinniśmy zadać potencjalnemu partnerowi:
- czy bierze pełną odpowiedzialność za produkt i usługę i udziela jednej, kompleksowej gwarancji
- czy zapewnia projektowanie i wartościowe doradztwo w zakresie doboru rozwiązań
- czy dysponuje nowoczesnym know-how i potwierdzoną wiedzą w zakresie posadzek przemysłowych
- czy współpracował z markami, które poza najkorzystniejszą ceną oczekują również najbardziej wartościowych rozwiązań na rynku
- czy zna specyfikę biznesu swojego klienta i wie jakimi wartościami się kieruje i potrafi działać szybko ale przede wszystkim profesjonalnie
- czy jego działania faktycznie dają gwarancję bezpieczeństwa klienta w przyszłości
- czy firma świadczy usługę kompleksową wraz z podłożami betonowymi co pozwala uniknąć nieporozumień, jeśli posadzki betonowe i żywiczne wykonują dwie inne firmy
- czy zespół, którym firma dysponuje to na pewno osoby z odpowiednimi kwalifikacjami i uprawnieniami
- czy rozwiązania, które proponuje pozwalają na optymalizację kosztów poniesionych przez Inwestora i pozwolą zaoszczędzić jego pieniądze, zachowując przy tym odpowiednią jakość produktu i usługi
- czy firma zapewni odpowiednią obsługę posprzedażową i serwis w przyszłości
Każdy projekt, czy duży czy mały, wymaga odpowiedniego zaangażowania, wiedzy i możliwości, które są gwarantem sukcesu inwestora i jego dalszego, stabilnego rozwoju, a w konsekwencji czerpaniem przez niego realnych korzyści i zabezpieczenia jego zasobów.
Jeśli poszukujesz wsparcia w zakresie posadzek przemysłowych i zastanawiasz się, które z rozwiązań będzie najlepsze w Twoim przypadku, skorzystaj z doświadczenia i wiedzy ekspertów grupy TURKUS+LAINER™ i umów się na bezpłatną konsultację z naszym ekspertem tutaj
Więcej informacji na stronie firmy TURKUS+LAINER w portalu A&B.